Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Peter Deadman
Kniha Žijte dobře, žijte dlouho od Petera Deadmana
Časopis Petera Deadmana Journal of Chinese Medicne
3
Fotogalerie

Recept na dlouhověkost? Nejezte, když jste naštvaní, a každý den se věnujte svému koníčku

Brit Peter Deadman je jedním z nejznámějších propagátorů tradiční čínské medicíny na Západě. Vydává odborný časopis Journal of Chinese Medicne a v Česku pokřtil na konci září novou knihu Žij dobře, žij dlouho. Publikace vychází i v češtině a pojednává o životním stylu jang-šeng, který je založený na hluboké moudrosti tradiční čínské medicíny a má vést ke zdravé dlouhověkosti. Přestože cituje často klasiky čínské medicíny, dokládá svá tvrzení i mnoha vědeckými studiemi. Co doporučuje běžnému člověku, aby se dožil vysokého věku?

Jste jedním z nejslavnějších propagátorů tradiční čínské medicíny v Evropě. Jak jste se k čínské medicíně vlastně dostal?

Původně jsem se věnoval přírodním potravinám. V roce 1971 jsem pomáhal založit obchod s potravinami, restauraci a pekařství. Chtěl jsem, aby se přírodní a organické potraviny staly dostupnějšími a byly za přijatelné ceny. Postupně jsem se více zajímal o japonskou makrobiotickou stravu a s rozvojem firmy jsme taky o východoasijskou medicínu a její pohled na makrobiotickou stravu. No a nakonec jsem se rozhodl začít studovat akupunkturu, na níž jsem v 90. letech navázal studiem čínské bylinné medicíny.

Peter DeadmanPeter Deadman|ArchivProč by se lidé v Evropě měli otevřít tradiční čínské medicíně? Západní medicína nám nestačí?

Myslím si, že západní medicína je úžasná v mnoha ohledech, avšak zdaleka není dokonalá. Primárně bojuje s nemocemi, ale už pokulhává v prevenci a podpoře zdraví, což může vést k závažným a škodlivým vedlejším účinkům. Iatrogeneze (onemocnění způsobené lékařskými postupy, pozn. redakce) je třetí nejčastější příčinou úmrtí ve Spojených státech. Další slabinou západní medicíny je to, že zatímco dokáže pomoci s běžným a jasně definovaným onemocněním, je v podstatě neschopná vyléčit mnohem komplexnější mechanismy, které k onemocnění vedly. Musím však souhlasit s čínským rčením, které praví, že „nezáleží na tom, zda je kočka černá nebo bílá, hlavně když chytá myši“.

Jaký největší rozdíl vidíte mezi těmito dvěma lékařskými přístupy? Myslíte si, že je možné oba propojit?

Jejich spojení by bylo naprosto ideální. Vznikl by tak komplexní lék, který by byl mnohem účinnější. Jsem přesvědčený, že západní medicína se má hodně co učit od čínské medicíny, ale musí tomu být otevřená. Čínská medicína vnímá jak nemoc samu o sobě, tak i pacientovo tělo, které nemocí trpí, a spojení obou přístupů by bylo nejlepším řešením. Oblastí, ve které se v Číně spojení obou přístupů nejvíce rozvinulo, je léčba neplodnosti. Oba lékařské přístupy se vzájemně doplňují a zvyšují efektivitu celkové léčby.  

Vy osobně se již dlouhou dobu zajímáte o metodu janš-šeng (tzv. pěstování života), což je nauka o komplexní péči o zdravý a dlouhý život. Co je její podstatou?

Metoda Yang Sheng představuje 2 500 let zkušeností, poznatků a moudrostí o „pěstování života“, vede ke zdraví a dlouhověkosti. Vychází z tradic taoismu, budhismu, konfucianismu, z lékařských, lidových a bojových tradic. Staří Číňané díky lásce k vědě přišli s mnoha objevy a vynálezy, často stovky let před západním světem. Své přelomové poznatky uplatňovali i v oblasti lidského života, zdraví a nemocí. Dá se říct, že metoda Yang Sheng představuje čtyři základní principy zdravého života. Je to za prvé kultivace mysli a emocí, za druhé správná strava, za třetí přiměřené cvičení a odpočinek a za čtvrté spánek. Yang Sheng také dále klade důraz na zdravý sexuální život, těsné spojení s přírodou, správnou péči během těhotenství, porodu a několika měsíců po něm, výchovu dětí, kreativní umění (hlavně hudbu), a radí také, jak o sebe pečovat, když stárneme a blížíme se ke konci života. „Dobrá smrt“ je stejně důležitým cílem jako dobrý život. Jednou z velkých předností této metody je, že obsahuje několik jednoduchých principů, které nám pomohou zorientovat se v obrovském množství často protichůdných zdravotních tvrzení a doporučení, které nám dává západní medicína. Principy zlaté střední cesty, vyvažování Yin a Yang a život v souladu s přírodou mohou být pro nás velmi zásadní, musíme ale porozumět jejich hlubšímu významu.

Jakými pravidly metody jang-šeng bychom se tedy měli řídit, abychom prožili skutečně dlouhý život?

Napsal jsem o tom celou knihu, takže je těžké být stručný. Ale dám vám několik tipů.

  1. Každý den procvičujte něco, co kultivuje vaši mírumilovnost, vědomí přítomnosti, hlubší vztah ke svému skutečnému já a buďte vděční za to, co máte (včetně svého vlastního života).
  2. Většina z nás by měla méně jíst. Po každém jídle byste se měli cítit trochu hladoví. Tenhle přístup se ukazuje jako jednoduchý a nejúčinnější způsob, jak omezit nemoci stárnutí a předejít předčasnému úmrtí.
  3. Nejezte pozdě večer a nechoďte spát s plným žaludkem.
  4. Nejezte, jste-li naštvaní nebo rozčilení. Jíst byste měli v klidu, pomalu a vsedě.
  5. Co nejvíce se hýbejte – hodně choďte, zamilujte si schody, fyzickou práci, pěší turistiku, plavání, tanec apod.
  6. Máte-li čas a možnost, věnujte se některému z úžasných asijských cvičení těla, dechu a mysli, jako je qigong, tai chi nebo jóga.
  7. Nezapomínejte na léčivou sílu spánku. Vaše tělo potřebuje dostatek času na regeneraci.
  8. Pečujte o vztahy, o přátelství, starejte se o rodinu, vztahy ve společnosti, radujte se z přírody, hudby a umění.

 

Jaká je vaše osvědčená rada, základní rituál, který bychom měli dodržovat, abychom to všechno zvládli?

Mně pomáhají dvě následující věci.  Za prvé, každý den praktikujte nějakou činnost – stačí jen několik minut. Může to být meditace, jóga, tai chi, qigong, hra na hudební nástroj, běh, učení se nového jazyka … cokoliv. Za druhé, naučte se pomalu diafragmaticky (do bránice) dýchat a pravidelně dech procvičujte. Dnes již víme, že tento způsob dýchání má úžasné ozdravující účinky na naše tělo a mysl.  Tento způsob dýchání byl dříve pouze součástí jógy a podobných cvičení, jeho moderní inkarnace je ale známa jako „koherentní dýchání“. Na internetu nejdete mnoho zajímavých informací.

V čem lidé nejčastěji chybují?

Lidé se nemají dostatečně rádi – myslím tím skutečnou lásku, jako když pečujete o milované dítě. Na jednu stranu nechceme zemřít brzy a ve stáří trpět nemocemi, na druhou stranu ale neděláme nic proto, abychom tomu zabránili – nepečujeme o sebe, trestáme naše tělo kouřením, přílišným množstvím alkoholu, špatně se stravujeme, zanedbáváme cvičení atd.

Nastává podzim – období spojené s chřipkami, nachlazeními a dalšími nemocemi ze sychravého počasí. Všichni řeší posilování imunity. Je lepší přistupovat k otázce naší imunity pohledem čínské medicíny?

Tradiční čínská rada zní: „na jaře se obleč, na podzim se svleč“. To znamená, že jakmile se na podzim začne venku ochlazovat, neměli bychom hned spěchat do teplého zimního oblečení, ani si rázem doma přitápět. Dovolte tělu přizpůsobit se na chlad a pomalu se otužujte. Naopak na jaře, když se otepluje, s odložením zimního oblečení vyčkejte. Jedině tak má naše tělo možnost se postupně a přirozeně adaptovat na změnu ročního období.

Hrají léčivé houby důležitou roli v naší imunitě? A proč právě houby?

Ano, jednoznačně. Ve skutečnosti jsou všechny houby léčivé. Nemusíme tedy užívat pouze konkrétní léčivé houby, ale aby to bylo pro naše tělo prospěšné, měli bychom je jíst každý den.

Které houby pro nás mohou být dobrým pomocníkem právě v tomto období?

Existuje jich mnoho, ale nejlepší jsou Reishi a Cordyceps.

Před několika dny jste v Praze pokřtil novou knihu Žijte dobře, žijte dlouho. Pro koho je určená, kdo by si měl knihu určitě přečíst a proč?

Je to kniha o moudrosti tradičního čínského zdravého životního stylu. Je určena pro každého, kdo se zajímá o různé přístupy ke zdraví a kdo se chce naučit, jak co nejlépe pečovat o sebe, své zdraví a vést dlouhý a spokojený život.