Jaroslav Barták

Jaroslav Barták Zdroj: 1000leaders.cz

Smilstvo je lehký hřích. Bůh mi ho odpustí a já mohu hřešit znovu, říká pražský lékař Jaroslav Barták

Těsně před uzávěrkou aktuálního Reflexu nám poskytl rozhovor prezident modřanské polikliniky, vlivný pražský lékař Jaroslav Barták, toho času na dovolené s rodinou v Turecku. Jeho bývalé asistentky ho obviňují z násilí a vynuceného sexu. Aféru řeší policie i část české politické scény.

Jak jste se dostal k postu majitele kliniky v Modřanech?

Můj tatínek si vždycky přál, abych byl lékařem. Já jsem chtěl být matematikem. Ale podlehl jsem nakonec přání tatínka. Studoval jsem na lékařské fakultě s červeným diplomem. Pak jsem odatestoval a stal se viceprezidentem Světové kardiovaskulární společnosti. Po revoluci jsme jako jedni z prvních privatizovali zdravotnická zařízení na Praze 4, například polikliniku Modřany, kde jsem prezidentem a jednatelem, polikliniku na Spořilověa ještě další objekty.

 

A z toho titulu jste přišel ke konexím v lůně české společenské smetánky?

Já jsem ještě za komunistů studoval díky Vatikánu na zvláštní stipendium na univerzitě ve Veroně kardiologii a angiologii. Už tam mě kontaktovali naši bratři (členové Lvích klubů, pozn. autorů) a chtěli, abych, až to u nás padne, založil klub. Byl jsem pětkrát přijat na soukromé audienci u papeže Jana Pavla II. a před dvěma lety u papeže Benedikta XVI. Ve Vídni byl starý pán, který se jmenoval kardinál König, hlava rakouské katolické církve, a ten účinně pomáhal připravovat revoluci v roce 1989 nejen pro nás, ale také třeba pro Polsko. Papež ho jmenoval jakýmsi ministrem pro východní záležitosti. Přes něj šly peníze, auta, kopírky. Pravidelně jsem ho navštěvoval. Po revoluci pozval do své rezidence bývalého světového prezidenta Lions International, pana Williama H. Wundera a doporučil, aby se doktor Barták stal prvním československým Lvem.

 

Z toho, co říkáte, z vás čiší respekt ke katolické církvi a jejím představitelům. Jak se to slučuje s vašimi momentálně zveřejňovanými sexuálními „libůstkami“?

Jsem věřící katolík a věřící člověk. Dochází k nedorozumění, k libůstkám nedochází, to odmítám. Lidé, kteří církevní nauce rozumějí, vědí, že existuje takzvaný petting a netting, který je dovolen i mladým lidem. V Itálii, ve Španělsku, u nás a kdekoli jinde, a to není nic špatného. Já miluji svoji ženu a žádnou jinou jsem nikdy nemiloval. Jedná se o určité uvolnění, to neznamená klasický sex.

 

To, o čem tady mluvíme, není cizoložství?

Pochopitelně že ne. Já si vždycky najímám jako osobní asistentky slečny, které jsou svobodné.

 

 

Ale vy jste ženatý?

Ano. Ale církev rozlišuje cizoložství jako hřích, když si někdo bere jinou ženu, která je vdaná, jako by si vzal něco, co náleží jejímu manželovi. Pokud je žena svobodná, jedná se o menší prohřešek, takzvané smilstvo, a to jenom tehdy, pokud zajde k zavedení penisu do vagíny.

 

Vy s tím tedy žádný morální problém nemáte?

Na světě jsou milióny katolíků a pravoslavných, kteří používají orální sex jako náhražku klasického sexu, ale nehřeší, neporušují morální zásady.

 

Ani v případě, že to dělají mimo manželské lože?

Se svou manželkou se miluji prakticky každý den, a to normálně.

 

Kolik z těch lidí, kteří jsou u nás v důležitém postavení a odvoláváte se na ně, je vám teď ochotno pomoci?

Všichni. Ale nevolám jim z telefonu, který je odposloucháván, ale z jiného. A oni mají také jiné telefony. Před hodinou jsem mluvil s ministrem vnitra, panem plukovníkem Kubicem.

 

A co jste od něj chtěl?

Bez komentáře.

 

Co vám na to řekl?

To nemohu odpovědět.

 

 

Ptám se upřímně, kdo to je, koho napadne uzavřít takovouhle smlouvu, jakou údajně uzavřely vaše osobní asistentky?

Mě. Bál jsem se nastrčené volavky, jakou se nakonec jedna z těch slečen ukázala být. Nejstarší povolání na světě je prostituce, druhé nejstarší špionáž. Nejsnazší cesta, jak dostat muže, který má rád ženy, je nabídnout mu ženu. Mimochodem dodatek ke smlouvě si psala slečna Lucie sama a velice tvrdě vyjednávala. Nabízel jsem jí pětadvacet tisíc a ona chtěla pětatřicet. Mám kolem sebe dvě stě padesát lidí na poliklinice v Modřanech, zaměstnance a nájemce. Jsou to z devadesáti devíti procent slušní a velmi pracovití lidé. Do mého nejbližšího týmu patří výkonný ředitel, viceprezidentka, náměstek, hlavní sestra, osobní asistentka, asistentka, sestřička a osobní řidič. No a najednou tam byla jedna bývalá ztloustlá prostitutka. Ne jako osobní asistentka, ale jen asistentka. Celou aféru rozpoutala ze žárlivosti. Jmenovala se Martina, ale vyzývala nás, ať jí říkáme Tunel Blanka.

 

Tušily osobní, smluvně vázané asistentky, že s vámi budou mít sex v rámci pracovní náplně?

Slečna Lucie se se mnou milovala od první schůzky.

 

Ta tu není a nemůže se k tomu vyjádřit, tu nechme. Zajímavé na vaší odpovědi je, že říkáte, že se s vámi „milovala“, když jste mi tvrdil, že se nimi nespíte, že to by byl těžký hřích.

Opakuji, je rozdíl mezi cizoložstvím, to je spaní s vdanou ženou, a smilstvem, což obnáší kontakt se svobodnou slečnou. Smilstvo je lehký hřích, jak jsem vám již řekl.

 

Takže z toho se pak vyzpovídáte a je to?

Ano, samozřejmě. Bůh mi to odpustí a já to mohu dělat znovu.

 

Na serveru Známý lékař jsem četla nelichotivé komentáře vašich pacientů, datované před tímto skandálem, nemáte strach, že je ztratíte?

Máme narvané ordinace a i v posledních dnech, kdy jsou věci o mě publikovány, se přihlásilo pět nových pacientů.

 

Tedy když to shrnu, nejde o spiknutí, ale o milostnou aféru?

Ano, ta, která tohle rozjela, neměla pozici osobní asistentky, ale jen spojovala telefony a kopírovala a žárlila na ty, jež na post mých osobních asistentek dosáhly. Jiná věc je, že se v té mstě spojila s vyloučenými z Lions Clubu, například advokátem Choděrou a generálem Šándorem. U holek je to milostná msta, ale u ostatních jde o spiknutí.

 

 

Proč vás tedy chtějí vaší bývalí přátelé z Lions Clubu podle vás poškodit?

Jde o boj o pozice v International Lions Clubu. V tom spočívá spiknutí. Já jsem první Lev. Je nás padesát pět členů, včetně mé ženy.

 

Ale proč vás chtějí poškodit?

Jde o boj mezi elitními kluby. Kampaň, kterou proti mě rozpoutali, odhadují mediální odborníci na jeden milión českých korun.

 

A kdo to zaplatil?

To se uvidí. Již jsme podali hromadné trestní oznámení, které mi právě formuluje renomovaná pražská advokátní kancelář. Vystupuje v něm i osoba Teplý z Teplic, bývalý kněz Evžen Freimann, který přestoupil od katolíků do pravoslavné církve a dnes údajně pohřbívá bohatým pravoslavným Rusům jejich psy, kus za pět tisíc dolarů na hřbitově v Teplicích.

 

Jak vás poslouchám, působí to, jako bychom každý žili na jiné planetě. O takových lidech, kteří podepisují takové dodatky ke smlouvám nebo pohřbívají psy za pět tisíc dolarů na lidské hřbitovy, jsem neměla potuchy…

No tak vidíte, to jsem rád, že jsem vám něco z těch skutečností poodkryl. Zároveň ale musím prohlásit, že Lvi jsou slušní lidé, máme charitativní projekty, zejména pro zrakově postižené, a i vzájemně si velmi pomáháme.

 

Rozhovor autorizoval Jaroslav Barták společně se svou manželkou při dovolené v Turecku. V SMS, kterou jsme od něj obdrželi posléze, stála ještě následující informace: „Ony slečny byly byly bohužel pracovně jinak k nepoužití, proto jsem se s nimi musel rozejít. Životnost osobních asistentek je asi 2 roky. Sekretářku máme již 10 let a asistentky vydrží tak 3 roky.“