Mám to na háku

Mám to na háku Zdroj: Profimedia.cz

Asi opustím rodinu. Mohlo by to být zajímavé

"Vážení, je mi 42 let, jsem 15 let ženatý a se svou ženou mám dvě děti. Jsem úspěšný ve své profesi, ženy mi nadbíhají a nepopírám, že se občas nechám nějakou svést. V poslední době se ale s jednou mladou dívkou stýkám častěji než obvykle a přepadají mne myšlenky, že by mohlo být zajímavé se s manželkou rozvést a začít s onou mladou dívkou žít oficiálně. Přitom vím, že by to s ohledem na rodinu nebylo správné. Co myslíte, měl bych rodinnou pohodu riskovat? Radim D."

 

 

„Největší předností některých mužů je jejich žena,“ napsala v 19. století francouzská spisovatelka George Sandová. A já hádám, že velmi podobně to máte i Vy. Vaše žena Vám podle všeho bez odporu vychovává Vaše dvě děti, toleruje Vám Vaše milostné románky a předpokládám, že Vás po celou dobu manželství podporovala i v profesní kariéře. Možná by nebylo na škodu se na úvod zamyslet, kde byste dneska bez své ženy byl. A vzápětí byste si měl položit otázku, zda jste do mladé dívky, se kterou se nyní scházíte, skutečně zamilován.

 

A než si to pořádně promyslíte, měl byste si taky uvědomit, že se ocitáte v období krize středního věku a tudíž Vás budou zbrusu nové myšlenky napadat čím dál častěji. Některé tyto nové nápady přitom s radostí zrealizujete velmi snadno – koupíte si silnější auto, mladistvě se oblečete, začnete chodit do posilovny či jezdit na koni (možná jste některé z těchto věcí již zrealizoval), a třeba se také začnete věnovat duchaplným činnostem, které jste dosud opomíjel (jako je četba filozofických či psychologických knih, malování obrazů apod.). Na všech těchto nápadech není nic špatného, a pokud tím nijak neruinujete rodinný rozpočet, nakupujte další auta, knihy a hodiny s trenérem vesele dál.

 

Tak co? Ještě pořád nevíte, zda máte nebo nemáte od své ženy odejít? Víte, možná zde zlehčuji Vaše city a Vy jste do mladé milenky skutečně hluboce zamilován. Pokud jste ale opravdu zamilovaný, tak na co se nás tady potom ptáte? Pokud mladou dívku milujete tak, že bez ní nedokážete dále žít, nikoho se neptejte, neváhejte, rozveďte se a utíkejte za ní! Jenom nezapomeňte – až budete pospíchat za svou novou láskou – svou exmanželku za ta léta dřiny pořádně vyplatit, aby mohla i bez Vás pohodlně žít. Věřte, že tím značně ulevíte i svému svědomí. Inu, jak věděl už Oscar Wilde: „Manželství je pokus a každý pokus něco stojí.“

ALEX DOLEŽALOVÁ HROUZKOVÁ

 

 

 

Myslím, že byste rodinnou pohodu riskovat neměl. Přiznám se, že se mi nelíbí formulace, "že by mohlo být zajímavé se s manželkou rozvést". Zajímavé by to jistě být mohlo. Vybavuje se mi ten šílený astronom z Vernova románu Na kometě, který chtěl být v místě dopadu komety s tvrdým jádrem na zemský povrch, "protože to bude přece nesmírně zajímavé". Jistě by bylo. Ale té špíny a kraválu přitom...

 

Rozvody rodin s dětmi jsou tragická záležitost a nic na tom nemění fakt, že se rozvádějí desítky procent manželství. I tragédie mohou být časté.

 

Důvodem k rozchodu by nejspíš bylo, kdyby vás manželka ohrožovala na životě nebo zdraví, nebo kdybyste nebyli schopni  vůbec komunikovat a utrpení společného života by nebylo vyváženo ničím, co ten život nabízí. Nezdá se, že by to byl ten případ.

 

Každý je nějaký, ale je rozdíl mezi tím odbíhat ke slečnám, a nebo rozbít vlastní rodinu.

 

Výraz rodinná pohoda se mi taky nezdá. Nejde přece o pohodu, to zní nějak maloměšťácky a zaprděně. Smyslem rodiny není pohoda, stejně jako smyslem života není zmrzlina.

 

 

Rodina je samozřejmě taky něco jako fabrika, která má fungovat, žádná šťavnatá telenovela, kde je to pořád samá vášeň a všichni jsou tam nejspíš nemocní, protože se jim pořád lesknou oči. Pokud odejdete za slečnou, bude taky chtít rodinu a budete to mít všechno znova, zatímco byste to už mohl mít za sebou.

 

Asi by bylo nejlepší se na rozvodové myšlenky vykašlat. Co vám teď v životě chybí? Můžete si to jenom zhoršit.

JAN JANDOUREK