Archív

Archív Zdroj: SITA

Miliardy pro církve jsou opět na stole. To bude zase povyk

Nekonečný – respektive dvacetiletý – příběh církevních restitucí je tu zase. Existuje nový vládní návrh, ke kterému se církve ještě během pár dní definitivně vysloví. Zatím souhlasí.

Kromě navrácení 56 procent majetku v podobě polí, lesů a rybníků v hodnotě 75 miliard korun navrhuje vládní komise finanční kompenzaci ve výši 59 miliard korun. Peníze by se církvím splácely po dobu 30, nebo 20, nebo 15 let a brala by se v úvahu inflace. Pak by se církve financovaly samy.

 

Nepochybně se zase objeví kritika motivovaná dvěma důvody. Jeden bude, že právě „utahujeme opasky“ a každá miliarda bude státu dobrá. Druhý že církve nemají na nic nárok, protože mají být chudé a ve středověku taky kradly. Oba argumenty jsou celkem mimo. Utahování opasků je tady pořád od roku 1990. Rozložit částku na třicet let neznamená celkem nic, spíš je třeba ocenit, že církve vedou skutečně věřící lidé, protože kdo ví, co bude za třicet let. Ekonomický argument šetření taky moc nesedí. Stát by se po vyplacení církví zbavil povinnosti církve platit. To si sám uložil v roce 1949 a dodnes není schopen se tohoto břemene zbavit. Takže se nevolí mezi nulou a restitucemi. Kromě jiného je potřeba připočíst ekonomické ztráty, které postihují především obce, které nemohou nakládat s pozemky, na kterých je kvůli nedokončené restituci uvalen takzvaný blokační paragraf.

 

Už ohledně původního návrhu, který mluvil o tom, že se vrátí jen peníze, v dnešní měně něco přes 80 miliard a v době kolem 60 let, načež by se církve o sebe staraly samy, bylo sečteno, že je to pro stát výhodnější, než těch 60 let všechno církvím platit a nevracet nic.

 

 

Argument, že církve mají být chudé a že samy kradly, což připomenou přinejmenším někteří osvědčení komunisté, lze zodpovědět poměrně snadno. Do chudoby církví komunistům nic není, už pro ni udělali dost. A o tom kradení by bylo lepší nemluvit. Podle tohoto mustru by se měl zabavit majetek všem: komunistům, soukromníkům i státu. Taky kradli a víc. Tudy cesta nevede. Prostě je potřeba konstatovat, co církvím patřilo a vrátit jim to. Ale je vidět, že ani tahle vláda moc nespěchá. Parlament by to stejně, kdyby na tuhle variantu církve definitivně kývly, projednával ještě rok. A rok je dlouhá doba, u nás z hlediska politiky stejně dlouhá jako třicet let.