Nevěrník

Nevěrník Zdroj: Profimedia.cz

Čeští vědci si posvítili na nevěrníky: Jaký otec, takový syn

Co rozhoduje o tom, zda bude muž své partnerce nevěrný? Podle nového výzkumu českých vědců má jeho oddanost jediné ženě na svědomí jeho základní životní vzor: totiž jeho otec.

Křišťálová lupaKřišťálová lupa|Reflex.czPodle závěrů týmu Jana Havlíčka z Karlovy univerzity, který byl prezentován na konferenci Evropské asociace pro lidské chování a vývoj (European Human Behaviour and Evolution Association) mají muži o to větší sklony k nevěře, čím nevěrnější byli jejich vlastní otcové. Ať už chlapec vyrůstá v jakémkoliv prostředí, učí se od svého otce – včetně toho, jaké chování je sociálně únosné a co všechno mu ještě projde.

 

Havlíčkův výzkum vycházel z konzultací s šestaosmdesáti páry a podpořil i známé závěry o tom, že muži a ženy se dopouštějí nevěry z odlišných důvodů. Jak shrnoval už evoluční biolog Matt Ridley ve své Červené královně, muži jsou nevěrní proto, aby rozšířili svůj genofond co nejpočetněji (a proto se jim jedná spíše o kvantitu, než o kvalitu), zatímco ženy, vedeny skutečností, že nemohou plodit potomky v takové kvantitě a s takovou frekvencí, jako muži, zběhnou spíše ke kvalitnějšímu samečkovi.