Murdoch, Brooksová

Murdoch, Brooksová Zdroj: Profimedia.cz

Murdoch se omlouvá za zločiny News of the World. Ale ne dost

Do médií unikl text omluvy, kterou hodlá v nejbližší době údajně zveřejnit Rupert Murdoch v souvislosti s nemorálním a zločinným jednáním svého bulvárního titulu News of the World.

 

„News of the World měl vést ostatní k odpovědnosti. Sám v tomto směru ale zklamal,“ píše se v textu, který podle obrázku, který v současné chvíli putuje po Twitteru, sepsal sám magnát. „Omlouváme se za vážné pochybení, ke kterému došlo. Hluboce se omlouváme za utrpení, které jsme některým lidem způsobili. Litujeme toho, že jsme nápravu nezjednali dříve.“ Skutečně se jedná o Murdochův text? Na mediálního supermagnáta je až příliš sebemrskačský. A pokračuje: „Uvědomuji si, že pouhá omluva nestačí.“ V textu se dále praví, že idea svobodného tisku, který by měl znamenat pozitivní sílu ve společnosti, nebyla bulvárním nedělníkem naplněna. Opravdu to ale stačí?

 

Omluva údajně oficiálněOmluva údajně oficiálně|boingboing.net

 

 

Internetový národ se už stačil vyburcovat k vytvoření toho, jak měla Murdochova omluva vypadat ve skutečnosti. V této verzi se hraje s mnohem otevřenějšími kartami a praví se v ní následující: „Jsme v hajzlu. News of the World byl v byznysu porušování zákonů a korupce už tak po uši, že budou naši editoři v base potřebovat své vlastní křídlo. Je nám opravdu líto, že se nám naše zlovůle, krytá hromadou lží a kamarádšoftů, rozpadla pod rukama a odhalila naši bulvární kulturu s takovou parádou, že ohrozila celou naši profesi.“ Dodává se zde: „Je nám jasné, že nám naše omluvy hned tak nezblajznete.“ A po exkurzu po tématu svobodné a regulované žurnalistiky se uzavírá, že „naši právníci to tak nenechají.“

 

Omluva podle internetového gustaOmluva podle internetového gusta|boingboing.net

 

 

Omluva, ať je jakákoliv, tady samozřejmě nestačí. Dobře, že jde po aktérech případu policie. A že není česká.