Kvitová - fanoušci

Kvitová - fanoušci Zdroj: Radek Miča/MF DNES/Profimedia.cz

Britové objevují česko! Tentokrát kvůli wimbledonskému břišnímu rituálu

Britská média se znovu nadchla pro Česko! Poté, co miliony Britů viděly břišní jeskynní rituál dvou fandů vítězky Wimbledonu Petry Kvitové, stalo se Česko zase žhavým turistickým zbožím.

 

PerpleX FinálníPerpleX Finální|Reflex.cz

 

Dva Češi velmi rustikálního vzhledu, z nichž jeden se pyšní fotbalovým hárem, které dávno mělo být nezákonné, nadobro zmátli Velkou Británii. I podle chování na centrálním kurtu je všichni nejdřív považovali za subsaharský africký domorodý kmen žijící v džungli a lovící jiné lidi. Někteří se ptali, jak to, že je vůbec pustili do hlediště: co kdyby břichy zaútočili i na ostatní?

 

Když pak při bližším pohledu zjistili, že jsou bílí, měli je za zakavkazské Rusy fandící ruské soupeřce Kvitové. Že zřejmě budou Češi, případně východnější a přírodnější Moravané, jim došlo, až když si všimli, že se vždy nápadně shodně radují s českou tenistkou.

 

 

„Většina Britů, kteří vědí, kde je Evropa, si myslela, že takoví lidé v homogenizované Evropě už dávno nežijí, případně jen v uzavřených rezervacích či safari,“ píše například britský Guardian. „Když je pak na vlastní oči viděli na wimbledonském dvorci, hned se pro ně nadchli! Všichni se teď v Británii ptají: kde je, kurva, Fulnek?“

 

Nadšení se hned chytly i britské cestovky, z nichž většina má ještě zkušenosti s britským vývozem delirických „stag parties“ do Česka. „Okamžitě jsme do Fulneku i do okolí vyslali několik delegátů, aby tam zjistili možnosti ubytování a stravy pro naše případné klienty,“ cituje majitele jedné z cestovek list The Independent. „Od finále Wimbledonu nám totiž nepřestávají zvonit telefony. Všichni teď chtějí Čechy vidět na vlastní oči! Možná dokonce u Fulneku postavíme nějaký levnější přenosný hotel, pro jistotu ale s vlastní kuchyní.“

 

A zdaleka nejde jen o turistiku. Do Čechů se najednou zbláznila i spousta sociálně a etnograficky uvědomělejších typů z britských neziskovek se zkušenostmi z „třetího světa“; někteří z nich už si nechali vzadu na hlavě růst vlasy, mnozí taky chtějí břišní rituál trénovat po večerech.

 

„Je krásné zjistit, že máme něco tak pravěkého i v Evropě, už nemusíme za původní a nekomercializovanou exotikou létat tisíce kilometrů a znečišťovat tak ovzduší,“ říká v deníku The Times dobrovolnice pracující pro neziskovku Save The World. „Myslím, že by se Češi měli snažit tyto tradice zachovat a nepodlehnout diktátu Západu. Slyšela jsem, že v tom prý něco dělá i tamní prezident von Klaus.“

 

 

O Fulnek se nyní údajně zajímá i princ Charles, jenž se v záchraně původního národního dědictví angažuje už dlouho. Podle informací Guardianu se zajímal, jakou humanitární pomoc může do Česka poslat.

 

Tento článek vám přinesl Perplex: "To snad nemyslíte vážně..."