Tanec

Tanec Zdroj: Profimedia.cz

Pozor, jak se hýbete. Mohli byste platit pokutu za patentovaný pohyb

V dnešním světě je patentováno opravdu od všeho trochu. A nových patentů denně přibývá. Došlo to tak daleko, že patentu se dočkaly i různé pohyby vašeho těla, gestikulace apod. Vítejte ve světě, v němž se za pohyby platí těžké prachy.

Zní to děsivě, ale současné společnosti si patentují fyzické pohyby už skoro dvacet let. Dříve si toho lidé méně všímali. Týkalo se to především tanečních pohybů, jak poukazuje například případ slavné choreografky Marthy Grahamové, která si patentovala své ikonické tance a nejednou se kvůli jejich neproplacenému praktikování soudila.

 

Nedávný případ muže, jenž si vymyslel jakýsi Electric Slide Dance, vedl spor s YouTube, aby stáhli videa jiných lidí, kteří se nahráli při praktikování jeho patentovaného tance. To se dá pochopit, teď jen nezajít do extrémů – to by si pak mohl jeden patentovat unikátní styl, jakým sedává na toaletě, a následně vystavovat pokuty, že mu při „trůnění“ někdo krade patent …

 

Slavný Electric Slide tanečník se nakonec umoudřil a po dohodě s YouTube přistoupil na více dostupné Creative Commons (autor vám umožňuje publikaci jeho díla pod několika druhy podmínek, jež si sám stanoví – např. uvedení jeho jména). To byl ovšem případ lehce umluvitelného fanatika. Velké společnosti typu Apple či Microsoft se svých patentů jen tak nevzdají.

 

 

Například slavný iPhone od Applu má patentů hned několik. Kupříkladu jeho slavné „slide to unlock“, kdy musíte přejet prstem po spodní části telefonu, abyste ho odemkli. Tak přesně tento pohyb nesmíte praktikovat nikde jinde než ve spojitosti s výrobkem od Applu. O patentované pohyby na jejich multifunkční počítačové myši ani nemluvím.

 

Na vrcholu patentovaných pohybů se pohybuje herní zařízení X-BOX Kinect od Microsoftu. Tento přístroj je podobný slavnějšímu Nintendu Wii, které si kupodivu ani jeden pohyb nepatentovalo. Microsoft si na své pohybové senzory, před nimiž musíte provádět určité pohyby (například předstírat, že točíte volantem, zatímco na obrazovce řídíte vůz v závodní hře), udělal patentů hned několik. Jde o zjednodušená gesta, jež se hru ode hry dají využívat jinak. Jinak bychom museli řídit pravá auta nohama nebo si s Microsoftem opět domluvit nějaký paušál a podmínky, za kterých bychom mohli řídit auto normálně, rukama.


Takovéhle patentování gest má určitou obchodní logiku; na druhou stranu, jestli nějaký pohyb stál skutečně za patent, pak snad jedině Jacksonův Moonwalk.