Půjčovna Eur

Půjčovna Eur Zdroj: Marek Douša

Eurostatistika: Jací jsou vlastně muži a ženy v Evropské unii?

Největší zaměstnanost žen ve věku 25 až 54 let, které nemají dítě nebo už jsou jejich děti nezávislé, je mezi státy EU v České republice. Dosahuje 84,4 procenta. Naopak nejnižší zaměstnanost, 56,6 procenta, je u stejných žen na Maltě.

 

Pokud maltské ženy mají tři a více dětí v péči, pak jejich zaměstnanost padá na 29,6 procenta, zatímco u nás je to stále více než polovina (52,2 %). Relativně nízká zaměstnanost žen je typická skoro pro celý jih – Malta, Itálie, Španělsko a Řecko. Naopak Portugalky se drží zdárně nad průměrem.

 

Zajímavé je, že v Litvě, Lotyšsku, Portugalsku, Rumunsku a Slovinsku je vyšší zaměstnanost žen s jedním dítětem než se žádným. V Belgii je pak nejvyšší zaměstnanost mezi ženami se dvěma dětmi stejně jako ve Finsku. Přitom ve většině zemí je takový výsledek typický pro muže.

 

 

Ze všech domácností je v Česku podle Eurostatu 25,5 procenta párů bez dětí a 24,1 procenta párů s dětmi. V sousedním Německu je tento poměr ještě výraznější – 28,7 procenta domácností tvoří páry bez dětí, s dětmi jen 16,7 procenta. To už více domácností tvoří „singl“ ženy bez dětí, a to 21,2 procenta, i stejní muži (17,5 %).

 

Největší procento párů bez dětí v EU žije ve Finsku (30,8 %), největší podíl párů s dětmi naopak na Kypru, a to 31,1 procenta. Finsko má prvenství i mezi domácnostmi se singl ženami bez dětí (22,7 %), mezi muži je na prvním místě se 17,5 procenta Německo. Sedm procent domácností v Estonsku tvoří single ženy s dětmi, což je v EU nejvíc. Nejméně je to ve Finsku a Řecku (1,5 %).

 

 

Nutno dodat, že významnou část domácností tvoří „ostatní“, do nichž patří domácnosti se dvěma dospělými, kteří netvoří pár, nebo s třemi a více dospělými bez ohledu na počet dětí. Ostatních domácností je nejméně ve Finsku (8,1 %) a nejvíce na Maltě (36,3 %).

 

Statistika dat z roku 2008 ukazuje, že muži i ženy se nejzdravěji cítí v Irsku (85,8 %, resp. 83,3 %). Nejhůř své zdraví vnímají ženy v Portugalsku (22,8 %), muži v Maďarsku (17 %). Pro porovnání: V Česku se celkově zdravě cítí 58,3 procenta žen a 65,2 procenta mužů, špatně pak 13,9 procenta žen a 11,9 procenta mužů. Ve všech státech jsou se svým zdravím spokojeni více muži než ženy.

 

Díky Eurostatu jsme zase o něco chytřejší.