obezita

obezita Zdroj: archiv

Češi jsou nejtlustějším národem v Evropě! Tvrdí to britští vědci

Britský časopis The Lancet zveřejnil šokující zprávu: Víc než půl miliardy lidí na zeměkouli mají alarmující nadváhu. Autor rešerše, sociolog Majid Ezzati, hovoří o 297 milionech žen a 205 milionech mužů. The Lancet se ve své zprávě opírá o dlouhodobé sociologické bádání, započaté již v roce 2008. Rešerše byli provedeny v celkem 199 zemích světa a to ve všech společenských třídách obyvatelstva.

 

Nejvíce zarážející na zprávě britského lékařského týdeníku je, že obezita nezasahuje pouze tradiční průmyslové země této planety, nýbrž se v první řadě vyskytuje v rozvojových zemích Asie a Afriky. Podle britských sociologů jsou v Evropě nejtlustším národem Češi. Patrně je tomu podle výroku Pavla Töpfera (majitel Hostince U kalicha v Praze): “Česká kuchyně je kalorická a nezdravá, ale vynikající!“

 

 

Podle tajné studie Emanuela Moravce v době Protektorátu Čechy a Morava (1939 - 1945) byl Protektorát jediným okupovaným územím nacistickým Německem, kde bylo možno pozorovat obezitu a to i přes opatření systému potravinových lístků. Studie byla přísně utajovaná před protektory, jak před Neurathem, tak Heydrichem. Šlo patrně o masové porážky prasat (samozřejmě načerno) a vyváření knedlíků, tzv. „do foroty“. Oba delikty postihovali nacisté trestem smrti. V prvním případě šlo o zákaz soukromého zabíjení prasat a v druhém případě o z nelegálních zdrojů zakoupenou mouku.

 

Aby se dalo zjistit, kdo trpí obezitou a kdo nikoli, k tomu slouží tzv. Body-Mass-Index (BMI). Jedná se o jakési “měřítko tlouštky lidského těla“. Výška a váha musí být v určité relaci. Výkyvy znamenají anomálii. Je to k neuvěření, ale největší anomálie ve vztahu na BMI se vyskytuje v asijském Tichomoří. V tomto zastrčeném koutě Asie a údajné “chudoby“ žijí netlustší lidé na světě! Alespoň to tvrdí The Lancet. Na druhé straně nejnižší hodnoty BMI ukazuje země s nejvyšší životní úrovní v regionu - Japonsko. Není třeba mnoho a můžeme Japonce zařadit do kategorie “podvýživa“.

 

 

Za vypasenou “chudou“ asijskou oblasti Tichomoří se teprve na druhé příčce světové obezity nacházejí USA a Nový Zéland. V Evropě to máme trochu pomotané. Podle Britů a BMI jsou nejtlustšími osobami na evropském kontinentě čeští muži a turecké ženy. Kdyby mohlo dojít k masovému páření mezi českými muži a tureckými ženami, patrně by docházelo k porodům nejtlustších dětí na světě! Nejlépe jsou na tom v Evropě Švýcaři. Sice nejsou postiženi nebezpečím „podvýživy“ jako Japonci, ale mají v evropském měřítku nejnižší BMI. Nevím čím by to mohlo být. V 80. letech jsem tam několikrát přednášel ve švýcarských bankách a jejich gastronomie je podobná té rakouské a maďarské. Přičemž Rakousko a Maďarsko pokulhává v obezitě daleko za námi, ale tamní stravovací návyky jsou rovněž značně kalorické. Jak je to možné, že tedy Švýcarsko je nejštíhlejším národem v Evropě?

 

Patrně půjde o následky jódlování!