iPhone

iPhone Zdroj: Daniel Zanetti / CC BY-SA

V Česku budeme mít unikátní službu – v obchodech budeme moct platit mobilem

Banky se společně s operátory domluvily, že budou poskytovat službu, která umožňuje platit za zboží přes mobilní telefon. Teď se jen čeká na licenci od ČNB, pod jejíž dohled má projekt spadat.

 

Do projektu jsou zapojeni všichni tři operátoři na českém trhu. Tedy T-Mobile, Vodafone i Telefónica O2. Z řady bank se zatím přihlásila Česká spořitelna, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank a GE Money Bank. Díky jejich přímému zapojení do tohoto projektu bude i možnost provádět finanční převody přímo z mobilu.

 

„Lidé nebudou jako dosud potřebovat při mnoha platbách peněženku nebo kartu. Je to, jako by u sebe měli osobní bankomat,“ říká Tomáš Solomon, šéf firmy Mopet cz., pod níž se banky s operátory sdružily.

 


Služba by měla být v plném provozu už na podzim tohoto roku. Hlavní důvod, proč vůbec vznikla, byl ten, aby přinutila více lidí k využívání bezhotovostních plateb. Pokud celý projekt dojde úspěšně do finále, budeme jedni z mála na světě, kteří budou mít možnost platit za zboží, služby, nakupovat přes Internet či platit složenky svým mobilem.
Celá služba má být velice jednoduchá a velmi rychlá. Pokud nebudete mít zrovna účet u banky, jež spadá pod tento projekt, i tak budete moci službu využít. Bude jen zdlouhavá a zřejmě i za poplatek.

 

 

Nápad je to bezesporu skvělý. Je skoro k nevíře, že v roce 2011 se v Česku skoro nevyužívají bezhotovostní platby. Na mnoha místech vám to ani neumožní, a pokud ano, tak je v tom většinou háček. Buď musíte mít nákup nad určitou částku, nebo mají zrovna „rozbitou mašinu“, anebo se na vás při vytahování kreditky prodavačka včetně celé fronty zatváří tak hrozně, že kartu raději zase zandáte.