Voják

Voják Zdroj: Archív

Americký voják vyvinul aplikaci pro iPhone, která dokáže vystopovat a zabít příslušníky Talibanu

Kapitán Jonathan J. Springer (31) dostal ten nápad minulý rok v červenci. Celý projekt Tactical Nav financoval z vlastních zdrojů. S vývojem mu pomáhal tým programátorů. K předním funkcím Tactical Nav patří kompas, fotoaparát a mřížková mapa, která má pomoct při přesném určování objektů.

Aplikace bude k dostání v App Store během příštího měsíce. Má pomoci vojákům, kteří potřebují zmapovat, zaměřit, zakreslit a případně vyfotografovat body na bitevním poli. Může také udávat souřadnice pro podpůrné jednotky. Kapitán Springer testoval aplikaci pomocí několika obrněných transportérů a se vzdáleným sledováním nepřítele v drsných bojových podmínkách. Tím však funkce aplikace nekončí. Můžete s ní provádět přímou dělostřeleckou palbu na nepřítele, nebo si přivolat helikoptéru.

 

 

Říkáte si, že je to nějaká počítačová hra? Není. Je to opravdová aplikace na iPhone, která má pomáhat vojákům v boji. Springer si všiml, že většina vojáků ve východním Afghánistánu, kde slouží, používá právě iPhony. Aplikace byla původně navržena pro ně.


Jak bude aplikace k dostání, to si neumím představit. Jestli se bude jen tak povalovat v App Store, kde si ji bude moct stáhnout kdekdo (včetně Talibanců), to je mi záhadou. Nikdy bych také neřekl, že ze stejného zařízení, ze kterého rozesílám kamarádům SMSky a volám rodičům, budu moct odstřelovat po zuby ozbrojené nepřátele.