Malej a velkej

Malej a velkej Zdroj: Reflex.cz

Nový majitel Slavie: Hušák, nebo Kellner?

Koupí Slavii gangster s pytlem peněz, který ji ihned zařídí zářivou účast v Lize mistrů nebo poctivý investor s dlouhodobou vizí, byť i za cenu dočasného pobytu na konci ligové tabulky?

Ahoj, Luďku,

 

je vyprodáno. Bohužel nemluvím o pátečním zápase s Jabloncem, ale o živém a neživém inventáři, který putuje ze Slavie, aby klub ulevil rozpočtu.

 

Jsme svědky velkého divadla, které má sugerovat jakýsi kontrolovaný pohyb, ale jsem přesvědčen, že kdyby měl masér A-týmu pejska, prodají mu ho do salámu. Připomíná mi to Čechy za bolševika, když se rozhodli přes Jugoslávii emigrovat na Západ a dva dny před odjezdem  – nenápadně  – rozprodali nábytek, knihovnu a sedmnáct starožitných obrazů. A divili se, že je zhaftli hned na hranicích.

 

Malej a velkejMalej a velkej|Reflex.cz

 

Během zápasu s Budějovicemi chyběly za čárou už i náhradní míče. Takže míče jsou prodané, trenéři jsou prodaní, skauti i pionýři taky, co zbývá? Což takhle střelit fanoušky? Klidně za tabulkové ceny, jak tím vyhrožují v případě hráčů. Jakou tabulkovou cenu má asi blázen, jemuž se srdce svírá na tribuně už třiadvacet let?

 

Nějaké ty emoce, víc nic!

 

Otázkou je, co bude dál. Rovnou si zakážu úvahu o zániku klubu, po němž by nás stihl stejný osud jako Poláčkovy bratry Unionské, kteří zasmušile dožívají svůj život po pádu jejich klubu z nejvyšší soutěže do pralesní ligy.

 

Existuje jiná cesta?

 

Koupě kýmsi - a tady se moje srdce bolestně rozskakuje.

 

Budu zase snít sen, že i když se přihlásí evidentní gangster s pytlem peněz slibující krátkodobý vzestup opřený v zářivou budoucnost v Lize mistrů, že se polepší, až uvidí skvělé choreo našich vlajkonošů a místo zamýšleného tunelu začne perspektivně investovat? Anebo budu spokojenější, když do Slavie vstoupí někdo slušný, někdo, kdo bude nepopulisticky hovořit o stabilizaci klubu i za cenu několikaletého pobytu pod horními příčkami prvoligové tabulky?

 

Správně je samozřejmě číslo 2, ale, bože, to je na nudně dlouho.

 

Co kompromisní varianta? Někdo přece o něco bohatší, trochu slušný, trochu hajzlík, trochu snílek, ale hlavně slávista, který za klub umře a hned – okamžitě! – přivede Zabijáka do pokutového území.

 

 

Pojďme projít varianty kupců, o nichž se mluví v kuloárech. Opatřím je procenty vyjadřujícími pravděpodobnost té které varianty.

 

Petr Kellner. Říká se, že si před časem PPF proťukla slávistické úřednictví a zděšeně prchla. Otázkou je, zda by otočila, kdyby se podnik podařilo očistit od dluhů. Kellner se angažuje v libereckém hokeji, ale myslím, že při svém jmění kolem 151 miliard korun (údaj Forbesu z roku 2007) by mu na jednoho nebo dva pořádné útočníky zřejmě zbylo. 20 %

 

Petr Hušák. Nevím, zda lze od budoucího majitelé milovaného klubu žádat lustrační osvědčení, ale v případě ředitele Sazky bych to radši nedělal. Tento člověk s temnou minulostí je pro mě naprosto nečitelný a je jen otázkou, kým by se obklopil. Z toho, co jsem slyšel během stavby 02 Areny, se bojím, že by chtěl mužstvo trénovat sám. Výhodou by bylo, že chodby stále nedostavěného stadiónu by Hušák pobil vkusnými měděnými deskami, kde by si za každé domácí vítězství děkoval. 10 %

 

František Chvalovský (prý prostřednictvím nastrčené osoby). Bývalý předseda Českomoravského fotbalového svazu, to je varianta fakt pro otrlé. Aby zadlužený klub koupil člověk, jenž je souběžně obžalován z úvěrových podvodů, to by bylo hezky český. U Chvalovského bych se bál, že stejně, jako kdysi nepoužil úvěr na koupi strojů, ale na umoření předchozích dluhů, že by případný zisk Slavie investoval do mladých býčků pro svou firmu Bohemia Fleisch. 10 %

 

Muž X. Rekrutuje se z bývalých hráčů a nesmí být za žádnou cenu jmenován. Má podporu několika vlivných fanoušků ze západní tribuny. Tento člověk by se patrně nestal majitelem jako fyzická osoba, ale snažil by se využít svého vlivu k získání spřízněných důvěřivých duší, které by kapitálově vstoupily do akciové společnosti. 20 %

 

Někdo jiný: 40 %

 

 

Malej a velkejMalej a velkej|Reflex.cz

 

Mildo!

 

Tak rád bych Ti napsal nějaké drama stran možných budoucích majitelů Arsenalu, ale v tuhle chvíli je klid před bouří, která se strhne v okamžiku, kdy se jeden z největších vlastníků – Američan Stan Kroenke nebo Uzbek Ališer Ustanov – rozhodne získat v klubu více než 30 procent akcií a v tom okamžiku bude muset nabídnout odkup i všem menším akcionářům. Zatím na to ani jeden podle všeho nemá peníze. A já říkám sláva. Ališer Usmanov (to je taková ta rusko-uzbecká vypasená opice, která vlastní necelých 30 procent Arsenalu za 172 miliónů liber) se nám jen v žebříčku nejbohatších lidí Premier League v časopisu FourFourTwo posunul na hezké třetí místo před Romana Abramoviče. Usmanov je z Taškentu, kde vyrůstal v komunistické rodině státního zástupce a byl agent KGB! Ha, přebij tohle se svým Hušákem a jeho krycími jmény Krakonoš a Chapman! To druhé mi navíc přijde docela v pohodě, znám spoustu lidí, kteří by za komunistů dali za takhle cool jméno i víc než jeden podpis. Usmanov vlastní mimo jiné byt v Londýně v hodnotě 48 miliónů liber (nechce se mi počítat, kolik je to na koruny, ale bude dost), asi aby to neměl daleko. Teď se prý o „azyl“ v Londýně chystá požádat i bývalý starosta Moskvy Lužkov, asi aby tam vypasených exKGB Rusů nebylo málo. Nicméně špatná zpráva pro něj – žádný londýnský klub momentálně hrající Premier League se nezdá být na prodej. Chelsea má Abramovič, Spurs vlastní skupina ENIC (tu na Slavii znáte, ne?), Fulham patří Muhammadu al-Fajídovi, majiteli obchoďáku Harrod’s (takový ten, který věří, že princeznu Dianu a jejího fešáka v Paříži zabilo mezinárodní spiknutí v čele s britskou královnou, a ne ožralý řidič a špatně řízený mercedes), Arsenal už jsem zmínil a konečně West Ham vlastní chlápek, co nosí fialový sametový oblek. Ne, nekecám Ti. Tady je důkaz.

 

 

Takže porazit takovýhle klub (jenž je navíc momentálně v tabulce na sestup) po 88 minutách trápení hlavičkou od defenzívního záložníka, který v tu chvíli rozhodně neměl být v malém vápně, a navíc je vysoký asi jako Tvůj syn Tonda, je sice uspokojivé, ale vzhledem ke zmíněným okolnostem zase ne tolik. A včera jsme navíc rupli v Lize mistrů na Ukrajině.