Fanoušci Slavie

Fanoušci Slavie Zdroj: Barbora Reichová (Sport)

Nový ředitel České filharmonie musí trénovat Slavii!

Novým ředitelem České filharmonie bude od 1. února příštího roku David Mareček, a když čtu jeho profesionální životopis, uvědomuji si stále zřetelněji, že chci, aby onen muž stanul na lavičce mého prohnilého klubu.

 

Milý Luďku,

Malej a velkejMalej a velkej|Reflex.cz

 

od chemiků jsme si nechali dát gól, ačkoli minutu předtím jeden ze soupeřů umřel na červenou kartu a pak nám darovali penaltu. Byl to takový ten zápas, k němuž se prokope můj psychoanalytik za dvacet let, až si mu budu stěžovat, že vždycky, když spím v červeno-bílém povlečení, zdá se mi o holocaustu.

 

Slavii by v těchto dnech vyškolili i Skupovi dřevění hrdinové a šanci na umístění do desátého místa vidím stejně reálně, jako že za humny je drak.

 

Jak já závidím majitelům abonentek na koncerty České filharmonie, kteří byli celá léta rozpačití z tanečků kolem svého orchestru, kdy se v jeho čele střídali vykukové, již to brali jako výnosné státní korýtko, s donkichoty, co se pouštěli do marného boje s kverulujícím orchestrem, jenž prý radši píše petice, než tvrdě pracuje.

 

 

Teď fandům vážné hudby dle mého svítá naděje.

 

Novým ředitelem České filharmonie bude od 1. února příštího roku David Mareček, a když čtu jeho profesionální životopis, uvědomuji si stále zřetelněji, že chci, aby onen muž stanul na lavičce mého prohnilého klubu.

 

Důvodů je několik:

 

1. Někteří odborníci Marečkovi vyčítají přílišné mládí. Ale to je právě ono! Taková funkce přímo vyžaduje mladou krev. Odejít na penzi musí naopak harcovníci ze staré školy, kteří chtějí, aby brankáři chytali jako Plánička ve svetru a aby se na koncerty chodilo v tesilových oblecích. A co věří tomu, že Smetana, Dvořák a česká ulička (přihrávka mezi obránci) jsou českým vynálezem, jenž podléhá majetkovému nároku a soupeři jej nesmějí používat.

 

Křišťálová LupaKřišťálová Lupa|Reflex.cz2. Aleš Březina z výběrové komise vyjádřil naději, že Marečkovo mládí „vyvažují vynikající výsledky z filharmonie Brno“. Je to pravda. Ví se, že Mareček nekonvenčním přístupem nalákal mladé lidi na vážnou hudbu. Bože můj, ano, zatímco v minulé sezóně se počet majitelů slávistických permanentek pohyboval kolem osmi tisíc, do té současné si ji koupilo o šest tisíc méně. Na Slavii navíc nejde o problém generační, ale zdravotní – my potřebujeme, aby kromě dvou tisíc zcela závislých lidí se do ochozů vrátili lidé zcela normální, kteří mají rádi fotbal.

 

3. Mareček kompletně změnil vizuální styl brněnské filharmonie. Já bych dresy neměnil. Ale herní styl rozhodně ano. Mareček se bezpochyby nebude bát prosazovat atraktivní styl, vyžadující ovšem náročné celohřišťové pojetí i od bicích nástrojů, harfy a trianglů, razanci žesťů při zakončení, a — mezi námi — neexistuje, aby nějaký dechař přiběhl k dirigentskému pultu s tím, že je zadýchán.

 

4. Mareček si jako šéfdirigenta možná přivede Srba. Taky trefa do černého. Srbové jsou dobří fotbalisté.

 

Samozřejmě, ta věc má i svá proti: Mareček údajně býval dobrým učitelem klavíru, což nezaručuje, že je dobrým fotbalistou. A tím by trenér měl být, aby ty hohnindy s přelivem uměl správně nakopat do zadku.

 

Taky se bojím, že na Marečkův plat nemáme. Vlastně nevím, proč Slavia nesmí požívat státní dotaci jako Česká filharmonie, když můj klub je stejně tradiční značka a mimochodem … o rok starší než ta problematická národní kapela.

 

Možná nejvíc se ale bojím — a to je dost hrozná představa —, že Mareček fandí Zbrojovce Brno.

 

Milda

 

Jak Mildovi odpoví Luděk? Dozvíte se již brzy na Reflex.cz!