I takhle vydatná a výživná může být polévka, jejímž základem je vývar

I takhle vydatná a výživná může být polévka, jejímž základem je vývar Zdroj: Darina Křivánková

Čím se posilníte, když začne foukat ze strnišť? Vsaďte na vývar

Od října do května mi na plotně bublá velký hrnec s vývarem. Takřka nepřetržitě. Je to můj každodenní chleba, zahřeje, zasytí, postaví na nohy. Mít v lednici stále k dispozici poctivý domácí vývar je dobrý zvyk, který doporučuji.

Hrnek horkého vývaru k snídani je lepší než káva. Občas si ho naliju do malé termosky s sebou do práce nebo když vím, že budu běhat po městě a nebudu stíhat. Hrnek k obědu nebo k večeři, někdy z něj připravím vydatnou polévku se spoustou zeleniny, ale nejčastěji ho popíjím jen tak. Má to smysl. Poměrně rychle a bezbolestně tak dostanu do těla spoustu živin a energeticky tělo nijak zásadně nezatížím. A navíc mi to chutná.

Kosti jsou základ

Základní recept na vývar najdete na konci textu. Nejčastěji připravuji ten kuřecí, čas od času dojde i na hovězí, v obou případech jsou hlavní surovinou kosti. Má to hned dva důvody. Jednak se spotřebuje surovina, jež by zůstala nevyužitá, jednak je díky této surovině vývar chuťově a výživově bohatší. Především o kolagen obsažený v kostech, pak tu jsou aminokyseliny, řada minerálů a také glukosamin a chondroitin, které zlepšují výživu kloubů, nebo glycin, ten zase pomáhá k lepšímu spánku a fungování mozku. Svůj díl vitamínů a minerálů předá také zelenina. Dobře připravený vývar je jedno z nejlepších „jídel“, jež si můžeme dopřát.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!