Známe ji všichni. Díky filmu Dívka na koštěti také víme, že se jí říká babské ucho. Nejznámější je šalvěj lékařská, proto bychom tuhle bylinu hledali spíš v lékárně než v kuchyni, což by byla škoda. Šalvěj je velice flexibilní bylina, která má mnohem širší uplatnění, než by se mohlo zdát. Voňavá, aromatická, nenapodobitelná, sametově hebká a také velmi vděčná. Pusťte si ji do kuchyně, nebudete litovat.
Osobně mám kladný vztah k šalvěji i proto, že zkrátka roste a nežádá si zvláštní péči. Bytelnější keřík na bylinkové zahrádce zvládne bez problémů i lehčí mrazíky a voňavé lístky můžete sklízet i pod sněhem. Na jaře provedete radikálnější zástřih a bylinka obrazí novými lístky. Je to trvalka, takže vydrží. Se šalvějí jsem se skamarádila i já, která dokážu zavraždit každou rostlinu. Pokud se vám za okno vejde menší truhlík, šup tam se šalvějí.
Nejlepší kámoši: dýně a máslo
O tom, že je šalvěj velká kamarádka s dýní, už jsem se tu nedávno zmiňovala. Jen krátká rekapitulace: pokrájenou dýni hokkaido potřete olivovým olejem, v něm promíchejte hrst šalvějových lístků, poházejte je na dýni, osolte a pečte zprudka v troubě asi 20 minut. Je to dokonalá chuťová harmonie. Souboj o nejlepší kámošku šalvěje by s dýní mohlo svést máslo. Máslo ochucené šalvějí je skutečná delikatesa. Stačí ho zpěnit v rendlíku, dokud nezačne zlátnout, přidat hrst šalvěje, minutku restovat a už jím můžete zalévat bramborové noky nebo třeba ravioli plněné dýní a gorgonzolou. Pokud se nebojíte intenzívnější chutě, šalvěj nasekejte, aby se z ní uvolnilo více silic.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!