Šalvěj dodá pokrmům neopakovatelnou chuť, třeba jako téhle italské klasice známé jako kuřecí saltimboca

Šalvěj dodá pokrmům neopakovatelnou chuť, třeba jako téhle italské klasice známé jako kuřecí saltimboca Zdroj: Darina Křivánková

K čemu je dobré babské ucho? Zasyrova léčí a po tepelné úpravě fantasticky dochutí kdejaké jídlo

Známe ji všichni. Díky filmu Dívka na koštěti také víme, že se jí říká babské ucho. Nejznámější je šalvěj lékařská, proto bychom tuhle bylinu hledali spíš v lékárně než v kuchyni, což by byla škoda. Šalvěj je velice flexibilní bylina, která má mnohem širší uplatnění, než by se mohlo zdát. Voňavá, aromatická, nenapodobitelná, sametově hebká a také velmi vděčná. Pusťte si ji do kuchyně, nebudete litovat.

Osobně mám kladný vztah k šalvěji i proto, že zkrátka roste a nežádá si zvláštní péči. Bytelnější keřík na bylinkové zahrádce zvládne bez problémů i lehčí mrazíky a voňavé lístky můžete sklízet i pod sněhem. Na jaře provedete radikálnější zástřih a bylinka obrazí novými lístky. Je to trvalka, takže vydrží. Se šalvějí jsem se skamarádila i já, která dokážu zavraždit každou rostlinu. Pokud se vám za okno vejde menší truhlík, šup tam se šalvějí.

Nejlepší kámoši: dýně a máslo

O tom, že je šalvěj velká kamarádka s dýní, už jsem se tu nedávno zmiňovala. Jen krátká rekapitulace: pokrájenou dýni hokkaido potřete olivovým olejem, v něm promíchejte hrst šalvějových lístků, poházejte je na dýni, osolte a pečte zprudka v troubě asi 20 minut. Je to dokonalá chuťová harmonie. Souboj o nejlepší kámošku šalvěje by s dýní mohlo svést máslo. Máslo ochucené šalvějí je skutečná delikatesa. Stačí ho zpěnit v rendlíku, dokud nezačne zlátnout, přidat hrst šalvěje, minutku restovat a už jím můžete zalévat bramborové noky nebo třeba ravioli plněné dýní a gorgonzolou. Pokud se nebojíte intenzívnější chutě, šalvěj nasekejte, aby se z ní uvolnilo více silic.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!