Aperol Spritz a cicchetti (italská verze našich chlebíčků) – typická benátská gastronomická kratochvíle

Aperol Spritz a cicchetti (italská verze našich chlebíčků) – typická benátská gastronomická kratochvíle Zdroj: Darina Křivánková

V Benátkách všechno v pořádku aneb Cestování za jídlem si teď lze užít v mnohem větší pohodě a s komfortem

S cestováním je to pořád takové napínavější, ale jde to. A vlastně je to skvělé! V turisticky nejexponovanějších destinacích není zdaleka tak nacpáno jako obvykle a díky tomu se tu dají zažít mnohem příjemnější okamžiky. I gastronomicky. Typický příklad jsou Benátky.

Za běžných okolností je v Benátkách pravděpodobně nejhustší koncentrace turistů na planetě. Teď je stále možné si to tady užít tak nějak autenticky, v klidnějším tempu, bez návalu turistů a front. Doporučuju vykašlat se na nejprofláklejší památky a muzea a jen tak se toulat uličkami. Benátky mají úžasnou atmosféru nasáklou dekadencí, sladkým životem a nekonečnou romantikou. Když město opustí jednodenní turisté (ti, co je autobusy a trajekty vyplivnou v 10 dopoledne a naloží v šest večer), můžete tu bloudit uličkami takřka sami.

S oranžovým drinkem v ruce

Nutně k tomu budete potřebovat Aperol ­Spritz. Tenhle drink má původ přímo v Benátkách a není zas tak starý, v 50. letech minulého století ho tu začali míchat jako alternativu k vinnému střiku. Jeho základem je kořeněný sytě oranžový bitter s charakteristickou chutí hořkých pomerančů, ale obsahuje i výtažky z hořce nebo rebarbory. Začali ho vyrábět v roce 1919 bratři Barbierové v Padově, od roku 2003 patří tento nápoj do rodiny Campari. Aperol Spritz je nesmírně osvěžující a příjemně nahořklý, když ho náležitě naředíte kostkami ledu, můžete s jeho popíjením začít už kolem poledne a pohodlně vydržíte až do pozdního večera. Namíchají vám ho tady prakticky v každém podniku, klidně i do kelímku s sebou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!