nahoru

O rybách a citrónech: Mají se ryby a citrusy skutečně tak rády? Dost záleží na tom, jak a kdy

Darina Křivánková 18. června 2021 • 16:00
Ceviche ze pstruha s malinami, jahodami a borůvkami – chuťové překvapení, na které se nezapomíná
Ceviche ze pstruha s malinami, jahodami a borůvkami – chuťové překvapení, na které se nezapomíná
• foto: 
f.o.o.d.

S rybami je trochu potíž. A co teprve s těmi syrovými! Přitom to může být taková dobrota. Leckdy se vyplatí překonat předsudky a otevřít se novým chutím (a nejen chutím), objevovat a nechat se překvapovat. Rybí svět je pro to jako stvořený. Začíná to šnorchlováním nad korálovými útesy a končí na talíři: vždycky je to nekonečná škála barev, tvarů či chutí.

Zatímco suši už jsme do značné míry adoptovali a leckdo mu i bezhlavě propadl, taková ceviche (čtěte seviče) v našich krajích stále čekají na objevení. A přitom jsou mnohem méně syrová než suši. Princip přípravy tohoto pokrmu spočívá v tom, že se filety čerstvé ryby pokrájejí na kousky a zalijí citrusovou šťávou. Šťáva citrónů či limet se postará o to, že se – zjednodušeně řečeno – buněčná struktura rybího masa naruší, proběhne tzv. denaturace bílkoviny. Kousky ryby změní barvu, vypadají jako tepelně upravené, ale uchovají si svěžest a šťavnatost. V tradičních receptech na ceviche obvykle nechybějí další pikantní a šťavnaté ingredience – chilli papričky, šalotka, rajčata, koriandr –, takže je to pokrm veskrze svěží, ideální do horkých dnů.

 

Premium

Přečtěte si pokračování článku s předplatným Premium

Získejte neomezený přístup již od 49 Kč měsíčně




Diskuse ke článku

 

Nejčtenější komentáře