nahoru

Koláčový retrozázrak: Pamatujete na pražský koláč? Kde se vzal, proč zmizel a kdo za něj může?

Darina Křivánková 10. června 2021 • 16:00
Tradiční pražský koláč je pouze s krémem, sezónním ovocem jeho chuť ještě víc pozvednete
Tradiční pražský koláč je pouze s krémem, sezónním ovocem jeho chuť ještě víc pozvednete
• foto: 
f.o.o.d.

Když jsem byla na střední, chodily jsme s holkama o polední pauze do pekárny v Myslíkově ulici a dávaly si „jeden pražský koláč a rozkrojit na čtyři díly“. Takhle dost často vypadal náš oběd. Ten vláčný korpus se skvělým krémem jsme pak slastně zhltly během pár minut na lavičce. Pak pražský koláč zmizel. Nebylo to ale navždy.

Pražský koláč jsem začala nedávno potkávat ve své oblíbené vinohradské pekárně Kus koláče, pečou ho i v cukrárně u Myšáka a leckde jinde. Zažívá renesanci jako spousta dalších retrodobrot. Jako rodilá Pražanda jsme měla pocit, že pražský koláč musí logicky znát úplně každý, ale jak se ukázalo, mimo Prahu tuhle radost osmdesátých let zná málokdo. Tehdy byla pochoutka k mání hlavně v pekárnách v centru Prahy. Po revoluci ho odvál import ze Západu, což byla věčná škoda. Pamatuju si hlavně tu hodně tlustou vrstvu pudinkového krému, díky níž bylo každé sousto krásně vláčné.

Premium

Přečtěte si pokračování článku s předplatným Premium

Získejte neomezený přístup již od 49 Kč měsíčně




Diskuse ke článku