Chřest chce jen krátkou tepelnou úpravu a správného parťáka, třeba parmazán a bílé víno

Chřest chce jen krátkou tepelnou úpravu a správného parťáka, třeba parmazán a bílé víno Zdroj: f.o.o.d.

Přichází prvorepublikový elegán: Od začátku týdne už se sklízí a prodává český chřest

V pondělí zabodl dloubák do chřestového pole v Hostíně u Vojkovic sám ministr zemědělství, aby vytáhl na světlo boží první pazochy letošního chřestu. Samozřejmě toho bílého, který se dere ze země o něco rychleji než ten zelený. Pojďme si to užít, chřestová sezóna se počítá jen na týdny.

Chřest je unikátní, neroste hned tak někde, ze země se vyklube, jen když má ty správné podmínky, a jeho pěstování je běh na hodně dlouhou trať. To je hned několik důvodů, proč je jedinečnou surovinou. A kromě toho může být také neskutečně dobrý. Když se správně připraví.

Čerstvost je základ

Na chřestových polích se v sezóně sklízí chřest od brzkého rána a hned směřuje k zákazníkům. Koupit ho můžete v podnikové prodejně přímo v Hostíně a ještě týž den ho pak servírovat k obědu. Ten nejlepší čerstvý chřest fantasticky křupe, čím déle leží na pultech nebo u vás doma v lednici, tím mu to ubírá na křupavosti a proměňuje se v gumu, což je věčná škoda. Se zpracováním tedy nijak neotálejte.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!