Těstoviny s rukolovým pestem – jednoduché, ale geniální jídlo

Těstoviny s rukolovým pestem – jednoduché, ale geniální jídlo Zdroj: f.o.o.d.

Jak „umlátit“ skvělé jídlo: Teď je všude kolem spousta zeleného lupení, tak se pusťte do přípravy pesta

To původní a nejznámější je bazalkové. Zásadní výhoda pesta ale spočívá v tom, že ho lze připravit takřka z jakéhokoli lupení. A nejen z lupení. Má nesmírně univerzální využití, je hotové raz dva tři a dá se s ním nadělat poměrně velká paráda. Tou parádou rozumíme skvělé jídlo plné chutí.

Výraz pesto je odvozen od italského slova pestare, tedy tlouci či mlátit. Odkazuje to na tradiční přípravu v hmoždíři, ideálně mramorovém. V něm se dřevěnou paličkou nadrtily listy bazalky se solí, česnekem a piniovými oříšky. Přidala se poctivá dávka olivového oleje a pak nastrouhaný sýr, ideálně pecorino z ovčího mléka, ale i parmazán. Takto se připravuje klasické pesto genovese, pojmenované podle města Janov. Kolébkou pesta je tedy sever Itálie, konkrétně oblast Ligurie.

Úspěšné objevitelské mise

Puristé by mohli trvat na tom, že pesto genovese je jediné přijatelné pesto na světě. S tím bych nesouhlasila. Jestliže si nějaký klasický recept koleduje o to, aby byl variován, je přímo povinností to vyzkoušet. Některé cesty se pak mohou ukázat jako slepé, v případě pesta jich ale mnoho není. Naopak ve většině případů jde o velmi úspěšné objevitelské mise.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!