Kořen ženšenu, ilustrační snímek

Kořen ženšenu, ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Ženšen: Kořen, který se už po staletí vyvažuje zlatem

Jeho účinky jsou známé více než pět tisíc let a v tradičních asijských medicínách je považován za vůbec nejcennější bylinu, kterou můžeme v přírodě najít - ženšen. Důvodem je obsah nebývalého množství našemu zdraví prospěšných látek v kombinaci s vitamíny, minerály, polysacharidy a mnoha dalšími prvky.

„ Dobrý lék chutná hořce, dobrá rada drásá uši,“ řekl už 500 let před naším letopočtem významný čínský filozof a státník Konfucius. A zcela jistě měl na mysli právě ženšen, jehož jméno pochází z čínských slov Zen-Shen = tedy kořen života.  České jméno pro tuto bylinu je také výstižné – Všehoj lékařský.  Ženšen lze používat nejen k léčbě jednotlivých chorob, ale i ke zlepšení celkové tělesné kondice. Podporuje zlepšení duševní činnosti, upravuje krevní tlak, chrání před krvácivými chorobami, zmírňuje artritidu, odstraňuje trávicí těžkosti, léčí impotenci, nespavost a zvýšenou únavu, zlepšuje nedostatečný krevní oběh, upravuje hypoglykemii (snížení hladiny cukru v krvi). Působením na endokrinní žlázy výrazně zvyšuje sexuální výkonnost a optimalizuje metabolismus. Obecně je možno říci, že stimuluje duševní i tělesnou sílu. Pravidelná konzumace ženšenu zvyšuje tělesnou odolnost vůči nepříznivým vlivům životního prostředí a zvýšeného napětí - stresu. Dokáže navíc snižovat hladinu cholesterolu v krvi a játrech, proto je účinným prostředkem i při prevenci kardiovaskulárních nemocí. Kromě toho podporuje lepší využití vitaminů a minerálů obsažených v potravě a výrazně redukuje symptomy různých chorob.

Dnes, díky intenzivnímu zkoumání, laboratorním a klinickým testům, víme proč je ženšen tak mocný. Účinek způsobují hlavně aktivní látky, speciální ženšenové substance podobné steroidním hormonům, kterých korejský ženšen obsahuje více jak 20 druhů. V každém organismu dokážou detekovat slabiny, na které pak působí.  Rozpoznají buňky, které našemu tělu nejsou vlastní – ať se jedná o bakterie, viry, plísně nebo dokonce nádorová bujení.

Ve starověku čínští císaři ženšenové kořeny vyvažovali zlatem. I dnes patří mezi nejdražší léčivé byliny na světě a není divu – i přesto, že se pěstuje ve více zemích světa od Číny přes Thajsko až po Brazílii, ty nejlepší ženšenové kořeny se sklízejí v Koreji na malém území v oblasti Geumsan. Zde má tato bylina nejlepší klimatické podmínky. Sklízí po šesti letech a poté musí zůstat půda ladem alespoň deset let.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet účinky pravého korejského ženšenu, doporučujeme nehledat ho v lékárnách.  Výběr produktů je totiž velmi omezený a většinou se nedozvíte, jaký ženšen byl použit a jak byl zpracován, což je zásadní pro hodnocení kvality ženšenového potravinového doplňku.  Navštivte raději ověřené internetové obchody, které dováží ty nejkvalitnější produkty přímo z Jižní Koreje.  Škála jejich produktů je většinou široká a můžete vybírat z extraktů, kapslí, čajů, sladkostí nebo jinak zpracovaných kořenů této zázračné rostliny.