Giovanni Brusca

Giovanni Brusca Zdroj: Youtube

Popravčí, kat, prase: Giovanni Brusca byl tím vůbec nejbrutálnějším mafiánským zabijákem

Ať už chtěla sicilská mafie zabít kohokoliv, Brusca tak bez váhání učinil. Během téměř dvacetileté „kariéry“ zabil 100 až 200 lidí. Přesné číslo nevíme, i on už totiž po čase přestal počítat. Nicméně mezi mafiány by měl být s přehledem první. V porovnání s jeho brutalitou navíc vypadají ostatní hitmani takřka jako beránci.

Co se volby povolání týče, neměl Brusca příliš na výběr. Jeho pradědeček i dědeček byli členy mafie. Otec byl dokonce bossem ve městečku Jato na Sicílii, kde se Giovanni narodil. Samotný chlapec se pak již v pěti letech podíval do vězení. Tehdy ještě jen jako návštěva za otcem. Během dospívání pomáhal ukrývat mafiány na útěku a poctivě leštil zbraně, jež otec zakopal na poli za domem. Krátce po 18. narozeninách Brusca zabil prvního člověka. V 19 vykonal druhou vraždu. Nakráčel tehdy doprostřed davu před kinem a bez ostychu vypálil z dvouhlavé brokovnice.

To stačilo na to, aby si ho všiml boss všech bossů – Salvatore „Toto“ Riina. Giovanni se stal oficiálním členem mafie. Začínal jako řidič jiného bosse – Bernarda Provenzana. Brzy se však začal soustředit pouze na to, co uměl nejlépe. Brusca většinou své oběti nejdříve mučil, aby je donutil mluvit. Typicky jim zpřelámal nohy kladivem a poté zaútočil kleštěmi na uši. Mafiáni většinou nepromluvili, protože věděli, že jejich osud už je stejně zpečetěn. To ale Bruscovi chuť do práce nekazilo. Když byl konečně hotový s mučením, nechal si oběti přidržet na zemi a škrtil je nylonovou šňůrou. Než došlo ke smrti, trvalo to prý dlouhých 10 minut.

„Mafián není sám od sebe krvelačný člověk. Pravidlem je, že zabíjí jen na pokyn organizace,“ hájil se sám Brusca v rozhovoru se spisovatelem Johnem Follainem.

Jednou dostal tento nekrvelačný člověk příkaz zabít muže, jenž projede na určitém místě v určitou dobu na konkrétním typu traktoru. Projeli tři takoví, a tak všichni tři zemřeli.

„Rozpouštěl jsem těla v kyselině, pálil je na obřích roštech, pohřbíval pomocí bagrů. Někteří tvrdí, že jsou zhnuseni tím, co tehdy dělali. Já mohu mluvit jen za sebe a říkám, že mi to nikdy nevadilo,“ uvedl Brusca ve vlastní biografii.

V 80. letech se stal Brusca důležitou součástí komanda smrti ustanoveného Totem Riinou. Členové mafie tehdy otevřeně válčili s italskou vládou. Brusca se účastnil přestřelek s policisty a dával bomby do automobilů státních zástupců. První obětí se tehdy stal Rocco Chinnici, vrchní žalobce v Palermu. Jeho auto po explozi vylétlo do úrovně oken ve třetím patře přilehlého domu. Výbuch zabil Chinniciho, dva bodyguardy a 20 přihlížejících bylo zraněno.

Po tomto atentátu stanul v čele protimafiánské jednotky Giovanni Falcone. Získal obrovské pravomoci a mezi lety 1986 a 1992 dostalo více než 300 mafiánů doživotní tresty. A to včetně bosse všech bossů Toty Riiny. Ten však prchl do zahraničí a Falcone postupně ztrácel podporu. Mnoho doživotních trestů bylo zrušeno kvůli procesním nedostatkům a za mřížemi zůstalo jen 30 mafiánů. V roce 1992 došlo k tomu, co se zdálo být nevyhnutelné. Falcone byl zabit bombou v autě. Za atentátem stál právě Brusca. Zabil jeho i dva speciální protiteroristické agenty, kteří ho měli chránit.

Tímto hitem odstartovala mafie novou válku proti italskému státu. Toto Riina nechal kromě automobilů vybuchovat i celé budovy. Brusca stál při něm a uškrtil jeho rivala, bosse rodiny Alcamo. A také jeho těhotnou partnerku. Vše se obrátilo, když policie zadržela Maria Santa Di Matteo, Bruscova komplice v atentátu na Falconeho. Di Matteo promluvil a Riina se ocitl za mřížemi s doživotním trestem.

Brusca se tak stal jedním z bossů a jeho první příkaz mířil k potrestání Di Mattea za jeho zradu. Nechal unést jeho 11letého syna, kterého po dobu 28 měsíců mučil a držel v kleci s minimem jídla. Ve snaze zvrátit Di Matteovu výpověď mu Brusca dokonce posílal fotografie, na nichž bylo vidět, jak chlapec trpí. Na začátku roku 1996 pak chlapce nechal uškrtit a tělo rozpustil v kyselině. Di Matteo ale výpověď nezměnil a Bruscu odsoudili k doživotnímu trestu.

V květnu roku 1996 pak policie 39letého mafiána vypátrala. Na 400 mužů obklíčilo dům na sicilském venkově. Při zásahu našli Bruscu s celou rodinou, jak se dívá na dokument o Giovanni Falconem. Za dva dny měly uplynout 4 roky od atentátu.

Brusca se nakonec sám stal policejním informátorem a Toto Riina byl odsouzen k několika dalším trestům na základě jeho výpovědi. Brutálnímu vrahovi to ale příliš nepomohlo. I on si odpykává několik doživotních trestů.