Zdroj: archiv

Pořízení auta jako investiční artikl: Štěstí, náhoda, nebo jackpot?

Dá se na autu spíš prodělat nebo vydělat? Pravidlo, že auto ztratí na hodnotě ihned po nákupu, nemusí vždy platit. Rozhodně ne v případě nákupu v aukcích či pořízením veteránů, které patří do skupinu vozů s potenciálem růstu.

Motivace, proč sáhnout po veteránovi, tedy autu starším než 30 let, se pohybuje mezi nostalgií, statusem exkluzivity a chutí fajnšmekrů jej zkrátka mít doma.  Doprovází ji ale i možnost pozdějšího tučného zisku, která je nejčastějším faktorem k jeho koupi.  

Proč investovat do aut?

Možností na investování je čím dál víc. Kromě nemovitostí, podílových fondů nebo bitcoinové horečky posledních let jsou tu i běžné možnosti zhodnocování peněz na spořících účtech. Ty ale většinou nabízí tak nízká procenta, že se stěží drží na úrovni inflace. Spíše než o zhodnocování vkladu je tedy řeč o tom, aby uložené peníze alespoň neztrácely na hodnotě.

Investice do starého auta je oproti tomu vzrušující a nabízí vyhlídky až na několikanásobné zhodnocení za poměrně krátkou dobu. Kromě toho ale, na rozdíl od peněz, které leží na účtu, auto zahálet doma nemusí.

Aukce starých aut

K veteránovi za příznivou cenu můžete přijít třeba v aukcích na internetu. Aukce aut Adesa umožňuje sehnat jak samotného veterána v dobrém stavu, tak starší poškozené auto, které si doma můžete opravit a zrenovovat.

Čekání se nevyplácí

Pokud jste připraveni pořídit si auto na investici, stačí mapovat dražební nabídky na portálu Adesa a čekat, až se objeví ta správná. Pokud na váš vyskočí, nevyplatí se ukládat ji na později, ale rovnou se do aukce zapojit. O perly je totiž zájem a můžete si být jistí, že na ně nečekáte sami.

Auta za miliony?

Nejedná se přitom jen o vozy pro bohaté. I skromnější modely mohou časem narůst na několikanásobek své hodnoty. Například legendární Favorit od Škodovky je dnes zase v kurzu a z vrakového auta se v zachovalém stavu vyhoupnul na ceny od 50 tisíc korun výš (zrenovované kousky seženete i nad 100 tisíc).  

Zhodnocení se tak můžete dočkat třeba okamžitě, pokud dáte auto do kupy svépomocí.