Ježíšek, takový úředník lidí…

Ježíšek, takový úředník lidí… Zdroj: Jan Ignác Říha

Ježíšek, takový úředník lidí… Osudy syna Božího očima Karla Steigerwalda

Ježíšek je s námi více než dva tisíce let. Věrně s námi sdílí radosti i hrůzy, nebo naopak my s ním, to nikdy není zcela jasné. Zhruba prožil totéž co lidstvo. Stojí za to, abychom si jeho osudy připomněli. Obvykle se mluví jen o mudrcích, bytové krizi v Betlémě, oslíkovi, hvězdě a vraždění neviňátek tím krvežíznivým parchantem. Ale to nestačí, Ježíšek s námi prožil všechno, co se lidstvu stalo.

Narodil se v Judeji ve městě Betlémě do celkem bezvýznamné a patrně i negramotné rodiny. Jeho nepravý otec Josef, tesař, byl nasazen jako gastarbeiter v Galileji, v městě Nazaretu. Kolem zrození jsou nejasné spory, které v době Ježíškova narození nikoho nezajímaly, protože byl bezvýznamný. Když se proslavil, stal se neposkvrněný způsob jeho narození nejlákavějším argumentem vypravěčů a důležitou součástí jeho tajemného životopisu.

Dodatečně se objevovaly informace, že měl být zavražděn králem Herodem, jenž nevěděl, jak Ježíšek vypadá, a vyvraždil pro jistotu všechny tehdejší kojence. Tyto zprávy se potvrdily jen částečně, neposkvrněné početí lidé obdivují či odmítají dodnes. On sám se k tomu nikdy nevyjádřil.

Herodovo vraždění neviňátek naznačuje Ježíškův příští osud. Vyteklo pro něho na zeměkouli mnoho krve, protože přišel spasit svět. Co je krev, věděl každý, co je spasení, ví dnes málokdo. Když někde zabijí dítě, říkám si: Co z něho mohlo být? Jakýsi zas Ježíš, jenž změní svět? Ale nevím to. Dějiny lidstva jsou dějinami těch, které v dětství nezabili. Mohli jsme mít úplně jiné dějiny.

Do všeho vrtal

Mohl se narodit kdekoliv. Na místě, kde se narodil, je dnes jakýsi super­market ducha, ohromná katedrála konzumu, jako by Ježíšek byl správcem slev, výprodejů a zvláštních nabídek. Kdyby se narodil jinde, dopadlo by to stejně, protože lidstvo má mimořádný talent proměňovat velké duchovní zprávy v obchodní komoditu.

Jako každý génius byl Ježíšek nápadný už v dětství. Měl vysoké IQ, do všeho proto vrtal a chodil do chrámu kritizovat kněze, kteří chrám zasvinili penězi. Na prostořeká děcka nejsou nikde zvědaví, ani v chrámu. Popularitu získal teprve konáním zázraků a kouzel. Byly to v době toulavých proroků běžné praktiky. Ježíšek v nich vynikal a měl velký smysl pro jejich efektní prezentaci. Jeho kouzla s chleby, vínem nebo Lazarem dodnes lidé uznávají a obdivují, zatímco ostatní kouzelníci, kteří třebas hovořili s hady, vznášeli se vzduchem nebo pili naftu, už jsou dávno odsunuti do černého světa podvodníků.

Největšího úspěchu dosáhl Ježíšek tím, že Boha Židů otevřel pro všechny zájemce zeměkoule a dal tomu přísnému, ba krutému patriarchovi ducha laskavého lidumila. Bůh, jenž měl na starost maličkou zemičku u Jordánu, převzal najednou starost o celý svět plný pronárodů.

Nevyzpytatelnost cest

Ježíšek byl Syn boží, ale byl s Bohem také totožný a s Duchem svatým tvořili trojici, která ovšem byla jen jedna osoba. Bůh otec, Bůh syn a Bůh zvuk. To vedle neposkvrněného početí a spasení byla třetí sugestivní záhada Ježíškova života. Říká se jí nevyzpytatelnost cest Páně, ačkoliv dnes, po objevech jaderné fyziky, už se tomu nikdo nediví. Astro­nom Grygar například vysvětluje Boha jako kvantovou rozprostřenost po veškerém vesmíru, čímž nic nevysvětluje, ale budiž.

Ježíšek oslnil nesrozumitelným požadavkem nastavit tvář tomu, kdo tě fackuje. Kombinace obou postupů, fackování a nastavené tváře, se v praxi příliš neuplatnila, ale lidé milují neuskutečnitelné návrhy, pocházející z oblasti snů a touhy. V krvelačném starověku, kdy kdekdo podřezával kdekoho, byl Ježíšek hotové zjevení, zázrak, něco nebývalého, nemožného a krásného. Všiml si toho a začal se lásce mezi lidmi věnovat naplno. Nadchl je vlastním ukřižováním, protože si je nikdo nedokázal vysvětlit. Proč se Ježíšek nechal trýznit a umučit primitivy, když byl synem a součástí Boha, je dodnes tajemstvím nekonečným stejně jako přitažlivým.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!