Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Pixabay

Instragram se promění, některé příspěvky budou skryté mladistvým kvůli jejich ochraně

Instagram je čím dál více sítí mladých. Je to vcelku logické – nezaměřuje se na textové, ale obrazové sdělení, není prostředkem výměny politických názorů, není tak interaktivní a je na rozdíl od Facebooku pořád poměrně nový. Všechny tyto faktory způsobily, že vedoucí této platformy vyhodnotili, že některé jeho příspěvky nejsou pro mladistvé vhodné. Určitý typ příspěvků proto mladým zůstane skryt.

Na začátek jen krátce k datům: Podle amerického průzkumu zveřejněného na webu omnicoreagency.com se 35 procent dětí od 13 do 18 let vyjádřilo, že Instagram je jejich nejoblíbenější sociální sítí. Podle stejného průzkumu pak 72 procent oslovených teenagerů má instagramový účet. Připočtěme, že na této sociální sítí je momentálně půl miliardy takzvaných influencerů, z nichž více než polovina propaguje různým způsobem určité výrobky nebo služby, za což dostává zaplaceno. Výsledek? Prostředí, které Instagram vytvořil, může být pro lehce ovlivnitelnou mládež nebezpečné. Proto se vedení Instagramu rozhodlo, že musí zasáhnout.

Proto se na této sociální síti začnou skrývat některé příspěvky dětem. Půjde například o příspěvky týkající se „zázračných“ hubnoucích procedur, a dále o přípravky, které propagují hubnutí a nabízejí rychlý úbytek váhy. Dále se jedná o kosmetické přípravky zaměřené na určité procedury (krémy proti vráskám, krémy proti celulitidě).

„Chceme, aby se Instagram stal lepším místem, pozitivní platformou, kterou bude používat každý. K tomu má dopomoci její politika, která umenší stresové situace uživatelů Instagramu na minimum,“ uvedla manažerka Instagramu Emma Collinsová. Přestože se tato politika projeví nejprve na Instagramu, v plánu je aplikovat ji i na Facebooku. Změna by se měla projevit v řádu týdnů.