Jak chceme žít dnes?

Jak chceme žít dnes? Zdroj: GEMO DEVELOPMENT, spol. s r.o.

Jak moc musí developeři „čarovat“, než koupíme jejich byty?

Co se před Sametovou revolucí v bydlení pokládalo za ohromný luxus, dneska platí za lepší standard. Nároky lidí se nepřestávají posouvat nahoru. Developerům nezbývá, než se předhánět v tom, jak svou nabídku ozvláštnit. Jak se bydlelo za socialismu? A jak chceme žít dnes?

Jak se žilo za socialismu?

Zpátky do minulosti.

Stodvacítku zaparkujete vedle popelnic. Jste po šichtě a konečně jste dorazili před svůj panelák. Dost vás namíchne, když zjistíte, že výtah zase nefunguje. V polovině paneláku narazíte na souseda, jak se s hadrem v ruce hrbí nad schody. Pozdrav na vás zavrčí, protože jste pátý v řadě, co mu tady šlape. Svůj výstup na Mount Everest přežijete a první místnost, kterou ve svém bytě navštívíte, je klaustrofobní záchod. Mrzí vás, že nemáte toaletu typu WC combi. Koupelna je o chlup větší, ale umyvadlo stejně zasahuje do plechové vany. Díky umakartovému jádru a „papírovým“ zdem si vyslechnete miliontý díl manželských rozepří vašich sousedů. V kuchyni nic moc: nekvalitní linoleum, stůl s igelitovým ubrusem.

"Uvaříte si turka a přesunete se do obýváku, kde na podlaze leží jekorový koberec.""Uvaříte si turka a přesunete se do obýváku, kde na podlaze leží jekorový koberec." | Shutterstock

Uvaříte si turka a přesunete se do obýváku, kde na podlaze leží jekorový koberec a na zdech visí příšerné tapety z NDR. Zapnete černobílou teslu a zatáhnete si zelené rolety, abyste na obrazovku viděli. Uvelebení na sedačce zavzpomínáte, jaké galeje představovaly úpravy bytu, když jste se sem nastěhovali. Dveře vestavěných skříní nedovíraly. Zdi tu jsou sice jako z papíru, ale dvakrát si rozmyslíte, jestli se ještě před ně postavíte s vrtačkou. Z vedlejšího bytu se ozývá dětský pláč. Turek už má správnou teplotu k pití a vy přemýšlíte, jestli vůbec někdy bude existovat bydlení, které si pro sebe zasloužíte.

Sázka na jistotu: oceňovaní architekti

Konkurenční boj o zákazníky je neúprosný. A proto dnešní bytové domy v Česku navrhují už i architekti zvučných jmen. Jejich projekty jsou na hony vzdálené od podoby socialistických „králíkáren“, kde komfort bydlení nestál na prvním místě. Jedním z příkladů inovativního přístupu je brněnské architektonické studio Chybik+Kristof Architects & Urban Designers. Bylo založeno v roce 2010 a od té doby posbíralo celou řadu ocenění.

  • 2013 Vítězství v soutěži o podobě českého pavilonu pro Světovou výstavu Expo 2015 v Miláně.
  • 2015 Umístění v žebříčku časopisu Forbes v kategorii „30 pod 30“, tzn. výběr nejlepších třiceti lidí z Česka do třiceti let.
  • 2019 Prestižní ocenění Design Vanguard 2019.

Vila Park Tabulový VrchVila Park Tabulový Vrch | GEMO DEVELOPMENT, spol. s r.o.

Jedním z jejich posledních počinů je projekt Vila Park Tabulový Vrch. Projekt je jedinečný svou polohou uprostřed běžeckých a cyklistických tras. Fenomenální je výhled z Tabulového vrchu. Současní architekti to nemají jednoduché. Nesmí zapomínat na rozmanité nároky obyvatel, kteří jsou v různé životní fázi. Single, rodiny a senioři, každý z nich chce trošku něco jiného.

O tom si za socialismu mohli lidé nechat jen zdát.O tom si za socialismu mohli lidé nechat jen zdát. | GEMO DEVELOPMENT, spol. s r.o.

Unikátní viladomy na západním okraji Olomouce

Nová rezidenční výstavbaVila Park Tabulový Vrchpředstavuje obytný soubor nízkých třípodlažních viladomů s maximálně 9 byty.Projekt maximalizuje přírodní ráz lokality, díky čemuž zde vzniká místo pro bydlení s velkým množstvím zeleně. Mezi domy jsou nadstandartní rozestupy. Benefitem tak bude příznivější klima a vysoká míra soukromí v bytech.

Celý prostor bude vzdušný a přehledný.Celý prostor bude vzdušný a přehledný. | GEMO DEVELOPMENT, spol. s r.o.

Prostorné, velkorysé

Součástí každého bytu je samostatná komora či šatnapropojená s ložnicí. Další úložný prostor zajišťuje sklep v opravdu nadstandardní velikosti až 20 m2. V suterénu se nachází i parkoviště a výtah. O tom si za socialismu mohli lidé nechat jen zdát.

Projekt maximalizuje přírodní ráz lokality.Projekt maximalizuje přírodní ráz lokality. | GEMO DEVELOPMENT, spol. s r.o.

Nadzemní podlaží mají maximálně 3 byty na 1 patře. Společný vchod a prostory tedy sdílí 6-9 bytů. Hlavní obytné místnosti jsou vždy doplněny prostornými lodžiemi nebo terasami. Všechny přízemní byty mají vlastní soukromou předzahrádku s terasou.

Single, rodiny a senioři, každý z nich zde najde příjemný domov.Single, rodiny a senioři, každý z nich zde najde příjemný domov. | GEMO DEVELOPMENT, spol. s r.o.

Vila Park Tabulový Vrch nabídne velkoryse rozlehlé travnaté plochy se solitérními stromy. Celý prostor tak bude vzdušný a přehledný. Kolem celé urbanistické struktury vznikne sportovně rekreační stezka, kterou oceníte při běhu, in-line a cyklistice. Počítá se i se sportovišti, místy pro odpočinek a dětskými hřišti ve vnitroblocích.

Zjistěte, jestli si brněnští architekti zaslouží svůj věhlas. Třeba vás místo natolik nadchne, až v něm najdete svůj nový domov. Byty jsou totiž už k prodeji.