V posledních letech stoupá neplodnost a zvyšuje se také počet mužů, kteří v důsledku nemoci či úrazu trpí erektilní dysfunkcí.

V posledních letech stoupá neplodnost a zvyšuje se také počet mužů, kteří v důsledku nemoci či úrazu trpí erektilní dysfunkcí. Zdroj: ISCARE IVF

Muži pozor: řešit se dá neplodnost i problémy v posteli

Co trápí české muže? V posledních letech stoupá neplodnost a zvyšuje se také počet mužů, kteří v důsledku nemoci či úrazu trpí erektilní dysfunkcí. V obou těchto oblastech jde naštěstí medicína rychle dopředu, takže nemusíte zoufat, řešení se najde pro každého.

Boj s varikokélou pomůže s neplodností

S neplodností v Česku bojuje každý čtvrtý pár. Za neschopnost počít potomka mohou muži ve stejném procentu případů jako ženy. „O zvyšující se neplodnosti u mužů svědčí například výsledky posledních zájemců o darování spermatu u nás na klinice. Z pětadvaceti mužů splňoval pouze jeden kritéria dárce spermií,“ uvedl Jan Lacheta, primář IVF klinického centra ISCARE.

Častou příčinou jejich neplodnosti je tzv. varikokéla (rozšíření žil varlete), která způsobuje bolesti, neplodnost a pokles hladiny mužských hormonů. Je nutné ji operativně odstranit. Dosud se prováděla buď laparoskopická operace, další metodou je pak také ucpání cév z třísla nebo ramene. Ani jedna metoda ovšem není stoprocentní. Díky špičkovému mikroskopu, který jako první v republice získala klinika ISCARE, je ovšem nyní zákrok maximálně šetrný a efektivní. „Maximálně bezpečným a spolehlivým zákrokem je mikrochirurgická operace varikokély vyžadující operační mikroskop. Tento mikroskop se nám podařilo získat na kliniku ISCARE, na které je nyní možné zákrok podstoupit,“ řekl primář andrologického oddělení ISCARE, MUDr. Lukáš Bittner.

MUDr. Lukáš BittnerMUDr. Lukáš Bittner | ISCARE IVF

Mikrochirurgické provedení minimalizuje šanci na poškození přívodních cév varlete a nervů, což významně snižuje množství pooperační komplikací. Výkon probíhá v celkové anestezii. Operační čas u jednostranné varikokély je kolem 90 minut. Při operaci jsou pod mikroskopem podvázány a přerušeny rozšířené žíly, už 5 hodin po zákroku je pacient schopen s doprovodem opustit kliniku. Zlepšení parametrů spermiogramu po operaci varikokély nastává u 80 % pacientů.

Jak na erektilní dysfunkci?

Před rokem a půl představili lékaři z klinického centra ISCARE novinku v řešení boje s erektilní dysfunkcí – tzv. penilní implantát. Letos v květnu zde proběhla již třicátá čtvrtá operace, kterou lze v rámci střední Evropy podstoupit pouze u nás. Zákrok pomohl řadě pacientů, kteří nebyli schopni dosáhnout erekce v důsledku cukrovky, boje s rakovinou prostaty, či jiného závažného onemocnění.

Ačkoliv se jedná o poměrně složitý zákrok, je regenerace a schopnost běžného provozu člověka vcelku rychlá. „Všichni pacienti 2 týdny po operaci mají jen minimální omezení, po šesti týdnech jsou schopni plného nasazení včetně sportu a sexu. Ovládání implantátu je pro klienty velmi snadné, jsou schopni implantát používat po jedné schůzce s nácvikem,“ uvádí MUDr. Lukáš Bittner, lékař klinického centra ISCARE, kde zákrok s nafukovacím implantátem vyjde zhruba na 250 000 Kč, což je o třetinu méně než v zemích západní Evropy.

Implantáty se vyrábějí ve dvou základních typech. Nenafukovací (polotuhé) mají velmi jednoduché použití – pouhým ohybem penisu se nastaví poloha vhodná pro uskutečnění pohlavního styku. Implantace polotuhé protézy je jednodušší a levnější zákrok vhodný pro závažně nemocné pacienty, pro které by byl delší výkon neúměrnou zátěží. Nafukovací implantáty jsou jednoduše ovladatelné malou pumpičkou umístěnou v šourku – muž pouhými několika zmáčknutími naplní cylindry implantátu tekutinou, která je v rezervoáru umístěném v oblasti malé pánve, a tím dojde k erekci. Po pohlavním styku se implantát vyprázdní uvolněním ventilu pumpičky. Při použití nafukovacího implantátu dosahuje penis velmi dobré tvrdosti v erekci a přirozeného vzhledu v ochablém stavu. Rozdíl od „zdravého“ penisu není schopna poznat ani většina partnerek.

Penilní implantátPenilní implantát | ISCARE IVF

Nejpoužívanějším typem penilního implantátu je „zvětšovací“ nafukovací implantát, jež je schopen po svém vložení do penisu prodloužit a rozšířit velikost penisu o 20 %. U většiny mužů s těžkou poruchou erekce dochází ke zkrácení penisu a tento typ implantátu to je schopen kompenzovat. Více informací naleznete na www.penilni-implantaty.cz.

 

O Klinickém centru ISCARE

Klinické centrum ISCARE I.V.F. a.s. je nestátní soukromé zdravotnické zařízení, které poskytuje zdravotnické služby v oblasti plastické chirurgie, asistované reprodukce, komplexní léčby obezity, gastroenterologie a léčby idiopatických střevních zánětů. V České republice působí od roku 1995, aktuálně je součástí klinických center společnosti FutureLife. Další informace najdete na www.iscare.cz.