ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: istock.com

Až třetina žen chodí na rande kvůli jídlu, muž ji přitom nezajímá

Britský bulvární deník Daily Mail zveřejnil výsledky studie, podle které až třetina žen chodí na schůzku s mužem ne kvůli vidině romantického vztahu, ale pouze kvůli jídlu. Fenomén zkoumaly dvě oddělené studie, jichž se účastnilo celkem 1177 žen.

Znáte ten podivný stereotyp z amerických romantických komedií, v nichž občas mimoděk slyšíme, že ženy přece na rande nejí? Tato romantická teorie má vážné trhliny. Podle průzkumu, jehož výsledky otiskl britský bulvár Daily Mail, totiž ženy na rande chodí i kvůli jídlu. Třetina se jde na rande jen najíst.

Výsledky průzkumu zveřejnil časopis Sociální psychologie a psychologie osobnosti. Jak uvádí jeden ze spoluautorů průzkumu, doktor Brian Collins z Azusa Pacific University, vzorek žen, které odpovídaly, sice zatím není dostatečně reprezentativní (výzkumu se účastnilo něco přes tisíc žen), jeho závěry jsou ale i tak pozoruhodné.

První části studie se účastnilo 357 žen, které dostaly stejnou sadu otázek týkajících se vztahů. Až 33 procent z nich uvedlo, že by na rande šly jen kvůli dobrému jídlu. Z průzkumu plyne, že k tomuto chování měly větší sklony ženy vykazující negativní vlastnosti jako narcismus, machiavelismus a psychopatii. Ženy s těmito sklony zároveň měly pro „foodie call“ mnohem větší pochopení.

Další části výzkumu se účastnilo 820 žen, z nichž 40 % bylo single, 33 % vdaných a zbylá část byla ve vážném vztahu. Všechny ženy byly heterosexuální. Z této skupiny žen uvedlo 23 procent, tedy téměř čtvrtina, že někdy na rande kvůli jídlu šly anebo jídlo bylo minimálně jednou z hlavních motivací.