Zdroj: Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA, z.s.

9
Fotogalerie

KoresponDance: festival současného tance i nového cirkusu, který vás uchvátí

Zajímáte se o akrobacii, prvky moderního cirkusu i jejich propojení se současným tancem a uměním? Tak to si nenechte ujít festival KoresponDance, na jehož letošním sedmém ročníku se představí umělci z pěti kontinentů.

 

KoresponDance je mezinárodní festival současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu a je největší site-specifik festivalem současného tance v České republice. Letos se již po sedmé otevřou dveře Žďárského zámku, který tuto akci hostí, a umělci z celého světa tu opět předvedou výkony nejvyšší kvality. Rezervujte si víkend 12. – 14. července a vyrazte do Žďáru na Sázavou.

Na zemi i ve vzduchu

Festivalový prime time patří letos jedné z nejvýznamnějších španělských novocirkusových společností s názvem Compañía de Circo “eia” a jejich performanci inTarsi. Poprvé tu bude k vidění skupina, která kromě čtyř akrobatů, několika dřevěných platforem a trampolíny disponuje i teeterboardem, dřevěnou houpačkou, která je považována za jednu z vůbec nejtěžších cirkusových disciplín. Ti předvedou skutečný cirkus na divadle. Pozornosti by ale neměla uniknout ani další představení. Hand to hand akrobacie, šplhání na balíky slámy, rovnováha, sláma jako odrazový můstek i dopadová žíněnka. To jsou atributy popisující open-air novocirkusovou show Amer & Àfrica circ cia s názvem ENVÀ. Mix tance a akrobacie předvede také v Británii působící skupina Joli Vyann v představení s trefným názvem, jenž v překladu zní „Vyhoď mne do vzduchu“.

Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA, z.s.

Taneční křehkost i vtip

Tancem lze vyprávět spoustu příběhů. Nechte se vtáhnout třeba do woody-allenovského setkání u jedné lavičky v parku prostřednictví představení ZIG ZAG, které doplňuje skvělá hudba, nebo nahlédněte do zákulisí kouzelnických show a objevte, zda magie opravdu existuje, či nikoliv. To vše ve světové premiéře představení Magic Show v podání Billyho Mullaneye a Nielse Weijera. Za zmínku stojí také duet francouzského a srílanského tanečníka No(s) terres, který hledá odpověď na to, jakou roli v životě hraje to, odkud pocházíme.

Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA, z.s.

Česká stopa na festivalu

I čeští umělci mají své zastoupení na festivalu. Vystoupí zde mladá talentovaná tanečnice a choreografka Agáta Jarošová nebo třeba Viktor Černický s počinem PLI, jenž balancuje na pomezí instalace, tance a nového cirkusu, a které si již získalo řadu ocenění jak od diváků, tak od odborné veřejnosti.

Vydejte se na sedmý ročník festivalu KoresponDance do Žďáru nad Sázavou. Víkend plný umění i zábavy tady začne v pátek 12. července. Malou ochutnávku si můžete užít již v úterý 25. června v pražské Invalidovně. Tady se představí tři interpreti, včetně zmíněné Agáty Jarošové. Program tu začíná v 18 hodin a vstup je pro návštěvníky zdarma. Více informací na www.korespondance.cz.