Bazén na střeše mrakodrapu. Kude se poleze dovnitř?

Bazén na střeše mrakodrapu. Kude se poleze dovnitř? Zdroj: Compass Pools

Londýn chystá světovou novinku: Šílený nekonečný bazén se 4D výhledem

Web americké CNN zveřejnil návrh bazénu, který má vzniknout na jedné ze střech londýnského mrakodrapu. Ambiciózní plán počítá s řešením takzvaného nekonečného bazénu, z něhož nebude možné se dostat skrze okraj tak, jak jsme zvyklí. Průhledným bazénem uvidíte dolů do země i na oblohu.

Pětapadesátipodlažní budova bude mít na své střeše bazén z transparentního tvrzeného skla, který bude obsahovat 600 tisíc litrů vody. Na plavce tak uvidí například lidé, kteří budou stát uvnitř budovy. V bazénu lidé naopak uvidí dnem stavby dovnitř mrakodrapu, tedy desítky metrů pod sebe. Pokud budou takzvaně splývat, budou moci pozorovat třeba rušný letecký provoz nad Londýnem. Designéři ze společnosti Compass Pools o svém projektu říkají, že je to „jediná budova na světě, která bude mít na střeše nekonečný bazén“.

Hlavní myšlenka bazénu kromě jeho průhledného provedení má být unikátní vstup. Protože plocha bazénu se bude rozkládat po celé střeše, nebude možné do něj vstoupit z krajů, jak je za normálních okolností u bazénů běžné. Vstup bude řešen ze dna bazénu.

Náročné řešení designéři vyřešili zkombinováním dvou prvků: do bazénu se dostanete skrze dveře podobné těm, které najdete například při vstupu do ponorek. Dovnitř bazénu tedy proplujete pomocí točitého schodiště, které bude „vyvěrat“ do bazénu, když se někdo bude chtít dostat dovnitř nebo ven.

Designérský návrh studia však vzbuzuje mnohé otázky. Bombastický plán může narazit na bezpečnostní předpisy, které i ve Spojeném království určují, jak by měl bezpečný bazén vypadat. Není jasné, jestli mají designéři na dané řešení příslušná stavební povolení a zda jim toto řešení „projde“ při konfrontaci s bezpečnostními normami. Otázky vyvolává zejména přeliv bazénu (z náhledů se zdá, jako by bazén žádnou takovou zónu neměl) a také krkolomný vstup.