Velká část Venezuelanů bojuje o holé přežití - ilustrační snímek

Velká část Venezuelanů bojuje o holé přežití - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Ve Venezuele je taková bída, že si zločinci nemohou dovolit koupit náboje do svých zbraní

Ekonomická krize ve Venezuele, která způsobuje katastrofické nedostatky v zásobování základními potravinami nebo třeba léky, má nečekaný vedlejší efekt. Náboje, nezbytná součást života kriminálníků, se stávají luxusním zbožím. Zločinci si totiž střelivo už nemohou dovolit.

Venezuelská hospodářská krize má nečekaný vliv i na jednu sílící skupinu Venezuelanů: kriminálníky. Ti totiž začínají mít problém s přístupem ke zbraním a především se začíná omezovat možnost získat do zbraní náboje. S rychle se snižujícími zásobami země ve všech možných odvětvích se snížila i zásoba nábojů, na nichž jsou zločinecké organizace závislé. Zprávu zveřejnila agentura AP s odvoláním na zdroje přímo ve Venezuele. A nejde jen o zásoby střeliva, ale také o jeho cenu. Ta roste úměrně se zvyšující se inflací.

Většina členů gangů si totiž už nemůže dovolit koupit náboje, které na černém trhu stojí zhruba 1 dolar, v přepočtu tedy asi 24 korun. Venezuelané si momentálně vydělají měsíčně pouze zhruba 6,5 dolaru, tedy zhruba 156 korun. Platidlo tak zcela ztratilo svou hodnotu i funkci. Lidé se uchylují k samozásobitelství, snaží se pěstovat zeleninu či ovoce. Intelektuálové odcházejí z akademických funkcí, aby bojovali o holé přežití. A to jim již univerzity nemohou poskytnout. A tak i ti, jejichž „denním chlebem“ je nosit zbraň a používat ji, si nemohou nákup kulek dovolit. Paradoxní tedy je, že se poté, co se při nástupu ekonomické krize kriminalita zvýšila, nyní dochází k jejímu mírnému snížení.

Podle ekonomů, které citoval americký New York Times, jsme ve Venezuele svědky vůbec nejkatastrofičtější ekonomické krize, když vezmeme v úvahu, že v zemi není válečný konflikt. Za tragickým výsledkem venezuelské ekonomiky stojí podle ekonomů špatná vládní politika současného prezidenta Madura, ale především jeho předchůdce Huga Cháveze. Venezuelany trápí už několik let také výpadky elektrického proudu, nedostatek základních potravin a také nedostatek léčiv a základních hygienických pomůcek. Výpadky elektrického proudu byly letos častější než loni, zasáhly téměř celou zemi. Elektřina nešla několik dní a kvůli tomu byly přerušeny i dodávky vody. Vláda z toho obvinila opozici a USA, které se podle vlády sabotážemi snaží Madura svrhnout.

Faktem ale je, že tamní energetická infrastruktura je ve velmi špatném stavu, protože vláda nedostatečně investovala do její údržby. Podle opozice vláda také miliony z rozpočtu zpronevěřila. Ve Venezuele také za poslední roky stoupla kriminalita a dochází k odlivu obyvatelstva, které se snaží najít lepší živobytí v sousedních státech, ale třeba i ve Španělsku. Podle některých zdrojů však nyní vláda odchod obyvatelstva omezuje – nevydává nové pasy. Kdo tedy nemá platný pas z „lepších“ dob, do zahraničí se zřejmě nedostane.