Andrej Babiš - ilustrační koláž

Andrej Babiš - ilustrační koláž Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Karel Steigerwald: Babiš by mohl vládnout i z vazby. Prezident je pro!

Pokud by pana Babiše státní zástupce obžaloval, mohly by ho orgány činné v trestním řízení vzít do vazby, která by zajistila řádný průběh procesu. Hrozilo by nebezpečí, že by z pozice premiéra, kterýžto post prý nikdy neopustí a s prostředky, které jako miliardář má, mohl ovlivňovat vyšetřování a svědky.

Mohlo by hrozit i nebezpečí, že by se soudnímu řízení vyhýbal a protože mu hrozí vyšší trest vězení, mohl by dokonce zmizet v cizině i s valnou částí svého majetku, což by pro něj bylo příjemnější než několikaletý pobyt ve vězení. Protože hrozí, že jeho firma Agrofert bude muset vrátit mnohamilionové částky státu, padá v úvahu i včasné zablokování Babišova majetku, jako to dělá ministerstvo financí u jiných firem, které by mohly nezaplatit daně.

Babiš sám už nyní veřejně říká, že státu nic nezaplatí, ať soud rozhodne jakkoliv, tak by se ani na tu vazbu nemělo čekat. Protože i panu Babišovi by jistě šlo o spravedlivý proces, měl by o vlastní vazbu a zablokování majetku sám usilovat. Uchránil by se tak podezření, že soudní řízení ovlivňuje jinak, než před tváří soudu.

Řídit vládu z vazby by jistě bylo komplikované, ale nikoliv nemožné. Nikde není psáno, že výše popsané podmínky vazby se netýkají předsedů vlád. V tom, že by Babiš na vládnutí z vazby trval, ho podporuje i sám prezident Zeman, který v ústavě nikde nenašel ani zmínku o tom, že předsedové vlády ve vazbě nemohou dál být předsedy vlády. Vždyť na osoba ve vazbě je třeba až do případného rozsudku pohlížet jako na osobu nevinou.