Jak při výběru tepelného čerpadla nešlápnout vedle?

Jak při výběru tepelného čerpadla nešlápnout vedle? Zdroj: Asociace pro využití tepelných čerpadel, z.s.

Tepelné čerpadlo: 5 vlastností, díky kterým vyberete to nejlepší

Tepelná čerpadla představují ekologickou a zároveň velice úspornou variantu vytápění celého domu. Na výběr je několik druhů, ale ten jednoznačně nejrozšířenější je typ vzduch/voda. Jak správně vybrat čerpadlo, které bude tiché a vydrží vám sloužit mnoho let? Přečtěte si v tomto článku.

1.    Hlučnost

Díky venkovnímu ventilátoru, který nasává velké množství vzduchu, všechna čerpadla vydávají nějaký zvuk. Je však obrovský rozdíl mezi nekvalitními ventilátory, které jsou zdrojem nepříjemného hluku a tichému šumění moderních strojů. Nabízené čerpadlo lze prověřit na webu Asociace pro využití tepelných čerpadel.

Také si neumíte představit 35dB? Požádejte prodejce, aby vám předvedl nainstalované tepelné čerpadlo přímo za chodu. Jedině tak se přesvědčíte, že vás nebude jeho zvuk obtěžovat i dvě desítky let. Taková je totiž životnost kvalitních tepelných čerpadel.

2.       Návratnost tepelného čerpadla

Spolehlivá tepelná čerpadla nepatří mezi nejlevnější. Návratnost a úsporu vám odborný prodejce vyčíslí pouze podle vašich stávajících nákladů na energie. Proto pozor na prodejce, kteří střílí částky od boku. Obecně ale lze říci, že pokud jste doteď vytápěli elektřinou, tepelné čerpadlo vám může ušetřit až dvě třetiny nákladů.

3.    Vzhled

Venkovní jednotka tepelného čerpadla se nejčastěji ukládá na betonový podstavec nebo kovové nohy přímo na zahradu. Proto záleží i na designu. Nejčastěji se volí nepříliš výrazný vzhled, který na sebe nebude strhávat pozornost.

4.    Výkonnost vzhledem k potřebám

Zbytečně velký výkon tepelného čerpadla vede k nevyužitým nákladům na energie. Naopak pokud nebude čerpadlo stačit, zažijete opravdu studené zimy. Proto si nechte od odborníka navrhnout ideální projekt pro váš dům.

5.    Servis a nabízené služby

Jak jsme již naznačili, pořízení tepelného čerpadla nepatří mezi malé investice. Proto vybírejte prodejce podle historie, referencí, nabízené záruční doby i možnosti pravidelného servisu. Instalovat by ho měla stejná firma, od které jste nakoupili.

Teplo ze vzduchu se nám nabízí zdarma, tak proč ho nevyužít?