Pokud už chcete při alergických záchvatech pít alkohol, tak radši sáhněte po bílých destilátech.

Pokud už chcete při alergických záchvatech pít alkohol, tak radši sáhněte po bílých destilátech. Zdroj: Pixabay

Alergie vs. alkohol 1:0. Remízu uhrajete jedině s vodkou nebo ginem

Už je to zase tady? Zdánlivě nekonečné popotahování, posmrkávání a pšíkání vám ztrpčuje život, kdykoli se střetnete v „souboji s přírodou“, který nemůžete vyhrát? Z toho by se jeden nejradši opil. Ale pozor, pokud sáhnete po pivu, vínu nebo tmavém alkoholu, nejspíš si i popláčete.

Podle několika vědeckých studií může alkohol zhoršovat běžné příznaky astmatu a senné rýmy, jako je kýchání, svědění, bolesti hlavy a kašel. Konkrétním viníkem je histamin, který během fermentace produkují kvasinky a bakterie, vyvolávající příznaky alergie. Pivo a víno navíc obsahují i siřičitany, které ještě „přiloží pod kotlem“.

Podle závěrů švédských vědců z roku 2005 se pacienti se sennou rýmou, astmatem či bronchitidou potýkali po konzumaci alkoholu mnohem častěji s intenzivními příznaky alergie než ti, kteří si skleničku odpustili. Nejčastějším spouštěčem bylo červené a bílé víno, ženy přitom byly postiženy až dvakrát častěji než muži.

Na pozoru by se ovšem alergici měli mít i před potravinami, které obsahují histamin, jako jsou plesnivějící sýry (ale i čedar a parmezán), nakládaná nebo fermentovaná zelenina, uzená a konzervovaná masa, slanina a salámy. A dokonce i tuňák. Hrozbou jsou i potraviny, které obsahují kvasinky, jako například chléb.

Jestliže vaše společenské já přece jen zvítězí nad tím alergickým, sáhněte po čistých destilátech - vodce nebo ginu! Ty sice vaše astma ani alergii nevyléčí, ale rozhodně jsou vhodnější volbou než pivo, víno a tmavý tvrdý alkohol. Mají relativně nízký obsah histaminu a gin díky svému destilačnímu procesu neobsahuje žádné siřičitany. Kompletně bez siřičitanů je například i Absolut vodka.

Pokud máte přece jen neodolatelnou chuť na pivo nebo víno, hlídejte si obsah siřičitnů. Nejen, že budete míň pšíkat,ale ani vás ráno nebude tolik bolet hlava, „mrchy“ siřičitany totiž mají na svědomí i tenhle nepříjemný příznak.