Video placeholde

Velikonoce na dně oceánu – dva rozkošní mořští slimáci vypadají jako ovce a králík, který má penis jako šíp

Nic roztomilejšího už dneska na internetech neuvidíte. „Mořská ovce“ a „mořský králík“ však kromě plyšákoidního zjevu disponují nečekanými schopnostmi. Neměří víc než 2 centimetry a potkáte ho na dně Indického a Tichého oceánu. To „očuchává“ od pobřeží Jižní Afriky až do oblasti centrálního Pacifiku. Byl pozorován na Filipínách, Nové Guineji, v Tanzanii, na Seychelách, na Réunionu a dokonce i v Japonsku. Jeho obvyklá barva je žlutá nebo oranžová, existuje ale i bílý s černými skvrnami. Nepřipomíná však dalmatina, nýbrž roztomilého králíčka. Japonci ho zbožňují. Dostal se do komiksu i animovaného seriálu Spongebob a můžete si ho koupit jako plyšáka.

Jeho tělo je porostlé drobnými senzorickými výrůstky zvanými caryophyllidia. Ty jsou uspořádány kolem tmavých skvrnek a dodávají tak „mořskému králíčkovi“ jeho skrvrnitý vzhled. Jeho „uši“ - dvě anténní struktury na hlavě - mu pak pomáhají detekovat chemikálie ve vodě, díky kterým dokáže nalézt potravu a ostatní mořské slimáky. Dýchá skrze peříčkovité žábry, které jsou prodloužením řitního otvoru.

Stejně jako většina mořských slimáků jsou „mořští králíci“ hermafroditní. Mají mužské i ženské reprodukční orgány, přesto potřebují k reprodukci partnera, se kterým si vymění navzájem spermie. Jsou vyzbrojeni neuvěřitelně dlouhými pohlavními orgány, které jako šíp vystřelují na svého partnera. Žijí krátce, jen několik měsíců, nejdéle rok. Každá šance „vystřelit šíp“ se počítá.

Ale pozor, tihle plyšáčci nejsou vhodní k mazlení, protože jsou velmi toxičtí.

Energie z fotosyntézy

Dalším krajně roztomilým druhem mořského slimáka je Costasiella kuroshimae, kterému se přezdívá „mořská ovce“, přestože v „obličeji“ vypadá spíš trochu jako kráva. Její tělo připomínající listy fosforeskuje. Dorůstá do délky 5 milimetrů a potkáte ji na pastvinách na dně oceánu poblíž Japonska, Indonésie nebo Filipín. Pase se na zelených řasách.

Mořskému slimáku Costasiella kuroshimae se přezdívá „mořská ovce“Mořskému slimáku Costasiella kuroshimae se přezdívá „mořská ovce“|Lynn Wu

Možná vás překvapí, že funguje prakticky stejně jako rostliny, které získávají energii pomocí fotosyntézy. Tento způsob se nazývá kleptoplastie. „Mořská ovce“, stejně jako zadožábří vodní plži z rodu Elysia, získává chloroplasty z řas, udržuje je ve svých buňkách a pomocí nich následně produkuje energii. Na tento „sluneční pohon“ dokáže pak jet až několik měsíců.