Zdroj: ESET software

Jaký antivirus zvolit pro rok 2019?

Prakticky každý počítač nebo chytrý telefon, který se připojuje k internetu, je ohrožený malwarem. Toto sousloví složené z anglických slov malicious software obecně označuje veškeré škodlivé programy nebo kódy, jež mohou ohrozit naše zařízení či data. Například viry nebo trojské koně jsou právě druhy malwaru, proti kterým je potřeba se chránit. Jaké řešení ale zvolit?

Vybrat to nejvhodnější nemusí být pro laika snadné. Poradíme vám, podle čeho si v roce 2019 vybrat vhodný antivirus, bezpečnostní software či aplikaci.

Kybernetická ochrana se dnes už neomezuje pouze na klasický antivirus, který zabrání škodlivému softwaru dostat se do chráněného zařízení. Nejlepší moderní bezpečnostní programy představují komplexní ochranu, která blokuje potenciálně škodlivé internetové stránky, aplikace či doplňky internetového prohlížeče. Mimo to také dokáže ochránit před phishingem, zajišťuje správu hesel pro jednotlivé internetové účty, ale například i vzdálené zablokování a smazání telefonu, který jste ztratili.

Jak vybrat antivir pro PC a notebooky

Základní spolehlivou ochranu pro zařízení s operačním systémem Windows může nabídnout například ESET NOD32 Antivirus. Kromě klasických funkcí obsahuje i tzv. anti-phishing, což je nástroj, který blokuje podvodné webové stránky. Důležitou vlastností je i blokace exploitů, což jsou škodlivé kódy, které využívají bezpečnostní díry a slabá místa softwaru. Mimo to ale mají uživatelé tohoto antiviru, stejně jako bezpečnostních produktů vyšších řad, k dispozici technickou podporu v češtině.

Jaký antivirus zvolit pro rok 2019?Jaký antivirus zvolit pro rok 2019? | ESET software

Dražší antivir pohlídá on-line platby i hesla

Komplexnější ochranu pro počítače představuje ESET Internet Security. Tento bezpečnostní software obsahuje kromě výše zmíněných funkcí také firewall, ochranu on-line plateb, funkci Anti-Theft pro lokalizaci a vzdálenou správu odcizeného nebo ztraceného zařízení. Mezi nadstandardní funkce patří ochrana proti botnetu, zabezpečení webkamery proti zneužití, ochrana domácí sítě, nástroj pro rodičovskou kontrolu a antispam.

Nejvyšší produkt ESET Smart Security Premium navíc dokáže šifrovat citlivá data na disku i výměnných médiích. Pro zvýšení bezpečnosti obsahuje nástroj pro správu hesel, který vám pomůže vytvořit bezpečná hesla, přičemž vám stačí si zapamatovat pouze jedno hlavní heslo. Snadno tak zabezpečíte veškeré své přihlašovací údaje, aniž byste si museli pamatovat velkou spoustu hesel.

Jaký antivirus zvolit pro mobily a tablety

Na ochranu chytrých mobilních zařízení uživatelé už tolik nemyslí. V Česku si svůj tablet nebo smartphone chrání necelá polovina majitelů. Rizika při používání internetu jsou přitom stejná jako na počítači a to zejména v případě, kdy používáte zařízení s operačním systémem Android.

I antivir zdarma dokáže chránit

Čelit jim lze pomocí ESET Mobile Security, bezpečnostní aplikace určené pro mobilní zařízení s operačním systémem Android. Verze zdarma obsahuje základní antivirovou ochranu či historii aktivit zařízení. Mezi další funkce patří schopnost uzamknout odcizené nebo ztracené zařízení skrze on-line rozhraní a spuštění sirény či fotoaparátu pro identifikaci pachatele.

Prémiová verze má navíc k dispozici funkci anti-phishing, proaktivní Anti-Theft pro odcizené nebo ztracené zařízení. Aplikace dále informuje o plánovaných kontrolách, dokáže vzdáleně lokalizovat mobil a obsahuje i zámek aplikací.

Pohlídejte si bezpečnost dětí

Rodiče školáků a předškoláků jistě uvítají i nástroj rodičovské kontroly ESET Parental Control pro Android. Rodiče mohou zakázat přístup na nevhodné internetové stránky nebo kontrolovat, kolik času dítě stráví hraním on-line her.

ESET Parental Control pro Android vám umožní určovat, které aplikace a stránky mohou vaše děti používat, zjistit, kde se právě dítě nachází, nebo také poslat dítěti zprávu na displej. Jedna licence vám umožní hlídat neomezené množství zařízení s operačním systémem Android.

Chránit antivirem byste měli i televizi

Škodlivé kampaně se zaměřují už i na chytré televizory připojené k internetu. ESET proto jako první přišel s bezpečnostním řešením pro chytré televize s operačním systémem Android TV.

Vedle klasické bezpečnostní aplikace nabízí zdarma ochranu proti vyděračskému ransomwaru a kontrolu připojovaných USB zařízení. Prémiová verze je rozšířena o anti-phishing a možnosti naplánování kontrol na dobu, kdy se to uživateli hodí.

Nejlepší antivir pro domácnost ochrání všechna zařízení najednou

Pokud potřebujete ochránit větší počet zařízení v domácnosti, rozhodně se vám vyplatí rodinný balík ESET Family Security Pack. Díky němu lze zabezpečit až tři počítače a tři mobilní zařízení s Androidem najednou, přičemž počítače mohou využívat operační systémy Windows, macOS nebo Linux.