Zdroj: Hyperfinance.cz

Půjčka od rodiny? Tyto důvody vás od ní nejspíše odradí

O faktu, že dobré účty dělají dobré přátele, není třeba nijak výrazně diskutovat. I přesto ale většina z nás v momentu, kdy potřebujeme peníze, míří za rodinnými příslušníky a dobrými přáteli. Ne vždy se ale člověk musí potkávat s úspěchem. Když se nakonec všechno podaří a půjčíte si potřebný obnos, také ještě nemáte vyhráno.

Pokud aktuálně také uvažujete o úvěru u některých z rodinných příslušníků, rozhodně vás od jeho realizace neodrazujeme. Jen uvedeme některé nejznámější důvody, proč se nejedná o zrovna nejvýhodnější variantu, která prostě stojí za to a je jedinečná.

Když se na půjčku zapomene

Půjčujete-li si u známých, musíte nezbytně počítat s tím, že zřejmě nebude nikde nic napsáno. Když už tomu tak bude, s největší pravděpodobností může dojít k tomu, že se onen dlužný úpis v tom nejvhodnějším okamžiku jaksi ztratí. Vžít se v tomto momentu můžete do kůže věřitele. Víte, jak mu bude nepříjemné neustále se na půjčku doptávat dlužníka a v podstatě z něj tahat své vlastní peníze? Hodně! O to nepříjemnější situace nastane, když se dlužník dostane do problémů a jeho splácení se stane pouze jakýmsi sci-fi. Tato situace bohužel nebývá nijak výjimečná. Nakonec stojí slovo proti slovu a z nejlepších přátel se mohou stát nepřátelé na život a na smrt. Jenom kvůli penězům.

Rodinný příslušník může přijít na mizinu

Lidé z rodiny vás mají rádi, a tak vám půjčí prakticky pokaždé. Vy si vezmete svoje peníze, ale nic jiného už většinou nevidíte. Skutečnost může být i taková, že si sám věřitel finanční částku půjčil někde u pochybné společnosti. Když mu pak peníze nebudete vracet, sám pravděpodobně přijde na mizinu. Rychlá půjčka, již vám poskytl, může být jeho vstupenkou k osobnímu bankrotu. To byste si na triko nejspíše vzít nechtěli, nemyslíte?

Poskytnutí půjčky ze strany věřitele není povinné!

Pokud si myslíte, že rodinný příslušník je povinen vám půjčku poskytnout z jakési solidarity, pak jste na omylu. Půjčování v hmotné nouzi je v podstatě jakýmsi projevem dobré vůle věřitele. Jestliže vás odmítne, můžete být samozřejmě smutní, nicméně nikoli nevděční a nepříjemní. Kdyby vás někdo žádal o podobnou službu, také byste s největší pravděpodobností velmi dlouho přemýšleli, jestli vám rodinný rozpočet umožní poskytnout úvěr v požadované výši.

Jaké je tedy řešení?

Jestliže u rodiny neuspějete, vůbec nevěště hlavu. Na trhu se nachází spousta různých úvěrových produktů, které mohou být poměrně výhodné a vy můžete získat peníze rychle a za solidních podmínek. Stačí jenom hledat a porovnávat. Výsledek bude jistě dobrý. A co víc? Ve vaší rodině se s nikým nerozhádáte a nebudete mít zbytečné problémy a konflikty skrze nějakou finanční částku.