Zlato může mít atraktivní formu.

Zlato může mít atraktivní formu. Zdroj: Zlate-Mince.cz

Zlaté slitky jsou nudné, mince a medaile hrají prim

Češi začínají poznávat zajímavější investiční příležitosti než jen spořicí účty a termínované vklady. Nebojí se podílových fondů, půjčování vlastních peněz ani nakupování zlata. Často si ale kupují obyčejné zlaté slitky, aniž by přemýšleli nad tím, že existují i hezčí možnosti. Není škoda si své kilo zlata jen tak zavřít do trezoru a nikdy se na něj nepodívat?

Se slitkem se ostatně nic jiného ani dělat nedá. Zlatý slitek o hmotnosti 1 kg je velký asi jako iPhone SE. Je to poměrně nudná cihlička, kterou si asi nebudete chtít každý den prohlížet, není na ní nic k vidění.

S mincemi, které mají zdobený plastický reliéf, je však situace jiná. Ty mají nejen cenu zlata, ale i uměleckou hodnotu. Zavřít je na dlouhá léta do trezoru vám bude připadat jako škoda. Zlaté mince a medaile se mohou krásně vyjímat v domácí sbírce mezi vzácnými obrazy i starožitnostmi.

Mincím a medailím je věnována mimořádná péče

Zlaté slitky se vyrábí jako na běžícím páse. Nebo ne jako, ale doslova. Naproti tomu mincím a medailím je věnována daleko větší péče. Obrazy se do mincí sice razí strojově, ale každý návrh je zpracován ručně. Mnohdy za ním stojí umělci světových jmen. Razidlo je pak po vytvoření ještě dodatečně vyleštěno. Výsledný kontrast matného reliéfu a lesklé plochy nechává dokonale vyniknout i těm nejmenším detailům.

Leštění je přitom proces, který trvá dlouhé týdny. Ani v době moderních nanotechnologií lidskou ruku nic nenahradí, dobu leštění nelze zkrátit ani tím, že by se na práci podílelo více zručných lidí současně.

Leštění je nesnadná záležitost

Leštění se provádí pod mikroskopem, musí být velmi opatrné. Opakovaným leštěním by se totiž zničil výsledný plastický reliéf. Odborníci používají speciální dřívka, kůži a nejrůznější nástroje, s jejichž pomocí nanáší na ocelové razidlo lešticí pastu s obsahem diamantů různé hrubosti.

Pasta se roztírá a celý proces se opakuje s leštidlem s obsahem diamantů nižší hrubosti. V poslední fázi se využívá pasta s diamanty o průměru jednoho mikronu. Chyby se nepřipouští.

Mince a medaile jsou jedinečné

Zlaté mince a medaile jsou nejen pěkné na pohled, ale také originální. Každá z nich je zpracována v omezeném počtu kusů, obvykle jich bývá jen několik desítek nebo stovek kusů. Dělá se to tak kvůli razidlům. Ta se totiž vinou extrémního tlaku a teplot rychle opotřebovávají a nevydržela by velkosériovou produkci.

V Česku tohle umíme

Víte, že Češi drží prim ve výrobě kilogramových zlatých ražeb? Pražská mincovna vyrábí ty největší. Jejich průměr dosahuje celých 100 mm, takže svou velikostí připomínají spíš DVD než velkou minci či medaili. Na takto rozsáhlou plochu se vejde daleko více detailů a krásy, v kvalitě zpracování přitom nijak nezaostávají, Pražská mincovna dokáže vyleštit do zrcadlového lesku i takto velké ražby.

V Česku máme celkem dvě mincovny, které jsou způsobilé k ražbě mincí ČNB. Obě dvě jsou soukromými akciovými společnostmi, žádná z nich není státní. Pražská je ta mladší a menší, avšak chlubí se velmi originálními výrobky a také zajímavými cenami. Zlato o hmotnosti 1 kg v podobě, která nemá v ČR obdobu, u nich pořídíte o 200 000 Kč levněji než u konkurence.

Mince jsou cenově dostupné pro každého

Ptáte se, kolik by vás taková zlatá mince či medaile stála, kdybyste si ji chtěli pořídit? Záleží na tom, kolik jste vlastně ochotní investovat. Nemusíte si totiž kupovat hned minci o hmotnosti kilogramu. Ceny těch menších se pohybují v pár tisících korun. A pokud toužíte po ještě levnější minci, sáhněte po stříbrné variantě. I ta má své kouzlo.

Mimochodem mince a slitky jsou mezi lidmi oblíbené nejen jako investiční příležitosti, ale i jako hezké odměny či dárky k různým životním milníkům.