Vosí hnízda vytisknutá na 3D tiskárně

Vosí hnízda vytisknutá na 3D tiskárně Zdroj: Archiv

Vosí hnízda vytisknutá na 3D tiskárně
Vosí hnízda vytisknutá na 3D tiskárně
Vosí hnízda vytisknutá na 3D tiskárně
Vosí hnízda vytisknutá na 3D tiskárně
Vosí hnízda vytisknutá na 3D tiskárně
5
Fotogalerie

Domy, auto a třeba i cukroví. To všechno už umí 3D tiskárny, fenomén, který lidem výrazně usnadní život

O revoluci výroby způsobené 3D tiskárnami se už nějaký ten rok mluví, přesto drtivá většina z nás doma žádné takové zařízení zatím nemá. Jenže v odvětví probíhá bouřlivý vývoj a prodeje 3D tiskáren rostou o tisíce procent. Každý další měsíc se praktické využití 3D tisku zvětšuje, každý další měsíc jsou 3D tiskárny blíž i vašemu domovu. Co zatím umí a kam směřují?

3D tiskárny jsou vlastně součást trendu automatizace výroby. Smyslem je ulehčit práci lidem a snížit jejich podíl na manuální výrobě všeho možného. Přece se nebudeme věčně dřít. 3D tiskárny budou mít smysl všude tam, kde lze lidem ulehčit práci, zároveň má cílový výrobek dlouhou řadu variant nebo unikátní tvar (například každý člověk má jedinečný tvar kloubu).

Automobily

Tuhle tiskárnu si asi doma jen tak nepostavíte, ale jde to. Už v roce 2014 vytiskla americká firma Local Motors plně funkční auto s názvem Strati. Tisk dílů trval 2 dny, dalších šest hodin kompletace. Rychlost? 60 kilometrů v hodině. Firma Divergent Microfactories loni vytiskla sporťák, který byl homologován a registrován pro americké silnice.

JIné automobilové firmy se zase soustředí na rozvoj tisku náhradních dílů pro běžná auta. Velký potenciál se otevírá pro veterány, jejichž díly často už vůbec neexistují a jinak je nemá valný smysl vyrábět.

Hurá do vesmíru

Celkem běžně se už tisknou součástky satelitů i nosných raket, americký start-up Relativity Space chce ale tisknout celé rakety. Vyvinula k tomu speciální tiskárnu (největší na světě), která umí výrobu urychlit, zjednodušit a umožnit snadnou změnu designu raket. Tiskárna zpracovává kov a firma chce tisknout i raketové motory.

V lednu letošního roku z Nového Zélandu odstartovala raketa Electron - její motor má součástky z 3D tiskárny.

Od kloubů po cévy

Oborem, kde 3D tiskárny nejen že přinesou ulehčení výroby, ale mohou se stát nenahraditelným prvkem výroby, je medicína. Loni už Kalifornská univerzita vytiskla funkční cévy, které jsou věrným obrazem cév živých organismů. To znamená, že na obzoru je tisk funkčních náhradních orgánů.

Zatím se osvědčil tisk “neživých” součástí lidského těla, jako jsou zubní korunky, kostní implantáty, klouby, ale i části páteře. Žádný jiný způsob výroby nedokáže napodobit kost konkrétního člověka tak jako 3D tisk. A to nemluvíme o zkrácení doby léčby.

Stavby

Firmy různě po světě už vytiskly několik domů a mostů. Některé se především snaží zkrátit dobu hrubé stavby (do jednoho dne), jiné tisknou dům najednou, další po částech.

Při stavbách domů i mostů se také dobře ukazuje další vlastnost 3D tiskáren - efektivita zpracování materiálů. Na stejný most se použije výrazně méně betonu než při klasické stavbě.

Jídlo

Blíží se nejočekávanější svátky roku a ve většině rodin je v tom všem předvánočním shonu čím dál těžší najít hodiny nutné k přípravě cukroví. Také tady může pomoci 3D tiskárna. Stačí mít suroviny v potřebné formě.

Před dvěma lety vyvinul tým na Columbia University 3D tiskárnu, která umí k vytvoření poživatelného jídla zpracovat suroviny ve zmražené, práškové i tekuté formě. Pozoruhodný projekt nedávno připravil tým britských výzkumníků na základní škole v Canning Town v Londýně. Děti jedly k obědu jídla vytištěná z 3D tiskárny, přičemž tisk samy sledovaly. Cílem bylo přitáhnout děti k moderním technologiím.

Tiskárny jídla, ačkoliv nahrazují zručnost kuchařů či cukrářů jen zčásti, už umí vyrobit i zmiňované cukroví, například včelí úlky, přičemž ovládání je velmi snadné. Ne že by výsledky byly chuťově lepší, ale jsou tvarově dokonalejší a tisk ušetří mnoho práce.

A právě o usnadnění života šlo lidem vždycky, právě kvůli tomu přicházely na svět ty nejlepší vynálezy a nápady. Od využití ohně, přes kolo, peníze, parní stroje, automobily, až třeba po internetové bankovnictví, přičemž vše se stále vylepšuje a zdokonaluje. V posledně jmenovaném případě to u nás dokazuje George od České spořitelny, kde si můžete například najít platby v jednotlivých obchodech, aplikace vám zároveň poradí, kde můžete ušetřit, aniž byste si sami museli dělat složitou analýzu.