ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: istock.cz

Dlouhé zimní večery ve světle svíčky? Dánská obsese útulností je zdraví vysoce nebezpečná

Dánské slovo hygge je do jiných jazyků těžko přeložitelné. V češtině má asi nejblíže ke slovu „útulný“. Dánové jej již několik let úspěšně vyváží do zahraničí, jelikož touha po útulném příbytku, který by tvořil dokonalou kulisu života bez stresu, je koncept jako stvořený pro dnešní dobu. K hygge neodmyslitelně patří měkké světlo svíček. Průměrný Dán jich ročně vypálí 3,5 kilogramu. Vědci ale nyní bijí na poplach. Ptáte se proč?

Vědci z Kodaňské univerzity zveřejnili výsledky pokusů na myších, které prokázaly, že částice vznikající při pálení svíčky jsou škodlivější než výfukové plyny. Dlouhodobé vystavení částicím ze svíček může způsobit zápal plic, arteriosklerózu a závažné změny na plicích a ve slezině.

Dánové kvůli výzkumu začali bít na poplach. Ačkoliv se přesně neví, proč jsou zplodiny ze svíček tak škodlivé, jisté je, že seveřané svému zdraví škodí v tomto ohledu daleko více než jiné národy.

Poradní komise nyní vydala doporučení, kterých by se měli Dánové řídit a omezit tak spotřebu svíček v domácnostech na minimum. Profesor Lars Gunnarsen tematiku spojil se znepokojující statistikou úmrtnosti Dánů. Ta je oproti jiným státům západní Evropy vyšší.

Zda k nižšímu věku dožití přispívá něco zdánlivě tak neškodného jako svíčky, není samozřejmě jisté. Na vinně bude s největší pravděpodobností spíše vysoká konzumace alkoholu a rozšířenost kouření cigaret. Dělání si pohodové atmosféry prostřednictvím voňavých svíček tomu ovšem zřejmě nepřispívá.

Kromě škodlivých účinků na zdraví zvedne obliba hygge v Dánsku také každoročně počty požárů. V zimním období jich v Dánsku kvůli nehlídaným svíčkám vypukne až o 35 % více.

Manažer kodaňské požární prevence Marcello Francati upozorňuje, že v extrémním ohrožení jsou děti a teenageři, kteří se v hygge stylu vyžívají ještě více než dospělí. Rodiče by podle něj měli svíčky v pokojích svých potomků nahradit led lampami, které vytváří útulnou atmosféru a zároveň jsou bezpečné.