Zdroj: Magistrát hlavního města Prahy

Chcete s vaší firmou dobýt svět? Využijte Pražský voucher!

Pražský voucher pomůže vaší firmě do světa – za těmi nejinspirativnějšími učiteli, kteří vám osobně předají své know-how!

Inkubátor má většina z nás zafixovaný jako přístroj určený k péči o zdravý vývoj předčasně narozených dětí. Věděli jste však, že existují i inkubátory, které přesně podle tohoto principu pečují také o zdravý vývoj vaší firmy? Díky kterým se vaše podnikatelské schopnosti, dovednosti a znalosti budou vyvíjet správným směrem? Kde se budete až 4 měsíce učit a zdokonalovat na jedinečných zahraničních stážích přímo pod dohledem těch nejlepších?

Že něco podobného musí stát celé jmění? Ano, bývá to tak, a naprosto rozumíme, že mladá začínající firma si takový luxus dovolit prostě nemůže.

Existuje však řešení. Jeho jméno je Voucher na pobyt v zahraničních inkubátorech a jako další dílek své mozaiky podpory začínajících pražských firem ho s pomocí fondů EU zajišťuje Magistrát hl. města Prahy. Jsou velmi štědří, protože vám vrátí až 85 % z částky, kterou za takovou stáž včetně její přípravné fáze zaplatíte!    

Pro získání voucheru stačí vlastně velmi málo.

·        Musíte mít sídlo firmy (nebo alespoň provozovnu) zapsanou v Praze.

·        S méně než 250 zaměstnanci.

·        S ročním obratem pod 50 milionů Euro.

·        Fungovat maximálně 3 roky.

·        Domluvit se s dodavatelem, který vám bude po několik měsíců předávat své zkušenosti (na white-listu je máte pěkně pohromadě, přičemž lze samozřejmě přivést i dodavatele vlastního).

·        Mít odvahu a odhodlání odjet dobývat svět.

Přípravě žádosti jsme věnovali jen minimum potřebného časuPřípravě žádosti jsme věnovali jen minimum potřebného času | Magistrát hlavního města Prahy

 „Přípravě žádosti jsme věnovali jen minimum potřebného času“

Radoslav Pittner je v čele ambiciózní společnosti Smitio, s.r.o., která na trhu působí zatím krátce. Čím se tato firma zabývá? „Vyvíjíme online kariérní platformu pro IT specialisty, která je napřímo a bez prostředníků propojuje na jejich budoucí projektové týmy. Vytváříme přehledný online katalog IT projektů a pracovních nabídek s přímým kontaktem na budoucího vedoucího. Pomáháme tak firmám najít vhodné IT specialisty pro jejich projekty a IT specialistům najít vhodnou pracovní příležitost na konkrétním projektu,“ uvedl Radoslav Pittner.  Vzhledem k oboru, kterému se věnuje, brzy poznal, že Voucher na pobyt v zahraničních inkubátorech je tou nejlepší možností k rozvoji a splnění cílů jeho firmy: „I díky zahraniční inkubaci by se aplikace mohla rozšířit mezi zahraniční klienty a společnost by tak snadněji získala investora, pro kterého by byla z globálního hlediska zajímavější. Aplikace by tak rychleji směřovala ke své vizi – vytvořit mezinárodní platformu pro IT specialisty, kde najdou významné IT projekty na celém světě,“ popisuje svoji strategii.

Schválený projekt Smitio, s.r.o. využije k zajištění pobytu v zahraničním inkubátoru v San Franciscu. „Toto místo je extrémně inovační a inspirativní. Smyslem pobytu je získat nové zkušenosti i z takto náročného prostředí  a samozřejmě i navázání nových kontaktů,“ vysvětluje Pittner.

O příležitosti získání voucheru se dozvěděl od společnosti, která pro jeho firmu hledá vhodné rozvojové možnosti. Ta posléze pomáhala i s přípravou žádosti: „Díky této spolupráci jsem věnoval přípravě opravdu jen minimum potřebného času. Jednalo se především o přípravu základních informací o společnosti a o projektu. Následně probíhaly konzultace tak, aby vše bylo nastaveno dle našich představ. Žádost o Voucher na pobyt v zahraničních inkubátorech však není vůbec složitá, normálně bychom ji zvládli připravit i sami, nicméně v době příprav jsme neměli žádné volné kapacity,“ vzpomíná na začátky úspěšně schváleného projektu.

Vhodného dodavatele našlo Smitio, s.r.o. ve společnosti Czech ICT Alliance: „V první fázi jsme dodavatele vybírali podle lokalit, které mají v nabídce na inkubaci a na které jsme se chtěli zaměřit. Ve druhé fázi pak podle nezávislých referencí. V další komunikaci jsme pak sledovali komunikativnost a vstřícnost firmy. Vybraná společnost Czech ICT Alliance nám ve všech ohledech vyhovovala,“ popisuje Radoslav Pittner kritéria, podle kterých se jeho firma řídila. V současné době již se svým dodavatelem domlouvá veškeré podrobnosti ohledně svého pobytu v San Franciscu.

Rozleťte se do světa a učte se od nejlepšíchRozleťte se do světa a učte se od nejlepších | Magistrát hlavního města Prahy

Rozleťte se do světa a učte se od nejlepších

Chcete jít stejnou cestou jako firma Smitio? Kompletní informace naleznete na webových stránkách Pražského voucheru. Tam se také včas dozvíte o vypsání druhé výzvy k podání vaší žádosti. Po první výzvě, jež úspěšně proběhla v první polovině roku 2018, je docela možné, že tato bude pravděpodobně už poslední. Finanční balíček zkrátka není bezedný…

Dejte vašemu podnikání mezinárodní nadhled, získejte kontakty a zkušenosti, ze kterých bude vaše firma čerpat celý svůj profesní život. Ještě nikdy to nebylo tak snadné jako dnes. Vaši šanci máte přímo před nosem! Tak si pro ni sáhněte.

Tento článek je součástí mediální podpory projektu Pražský voucher, jedinečného programu na podporu malých a středních podnikatelů v Praze, který je financován Magistrátem hlavního města Prahy a z fondů EU.

Magistrát hlavního města Prahy