Děti a Vánoce

Děti a Vánoce Zdroj: Shutterstock

Příručka moderního fotra: Dopis Ježíškovi

Blíží se Vánoce a je tu čas na to vybrat dárky. Zatímco dospělí vědí, že dárky nosí další dospělí, děti žijí ještě v té krásné blažené nevědomosti a věří, že dárky nosí Ježíšek. Nebo Santa. Nebo prostě ten, koho jste dětem nakukali, že nosí dárky. To je na tom to krásné, že děti uvěří všemu, co jim rodiče řeknou. Pokud byste dětem řekli, že dárky nosí vzteklý rosomák s uhnilou pacičkou a cylindrem, tak tomu uvěří.

Nicméně síla je v koordinaci, takže je dobře, že jsme se jako společnost shodli na tom, že dárky nosí Ježíšek. Pokud by každému dítěti nosil dárky někdo jiný, byl by v tom akorát bordel a jistě i nekonečné diskuse na téma: „Proč mně nosí dárky jenom kouzelný skřítek, zatímco Honzíkovi ze školky robotický kouzelný tyranosaurus, kterému svítí oči a umí lítat?“

Když už jsme se tedy shodli na tom, že dárky nosí Ježíšek, je tu rovněž jedna zajetá tradice, která s tím souvisí. Tou je dopis Ježíškovi. Jak by se Ježíšek dozvěděl, co všechno má přinést pod stromeček?

Ještě než přejdu k jednotlivým položkám  dopisu, rád bych upozornil, že dopis Ježíškovi nebude nikdy dokončen. V průběhu listopadu a prosince jsou na děti ze všech stran hrnuty reklamy na nejrůznější nesmyslné hračky. Děti nemají schopnost odolávat reklamám, takže jsou snadno zmanipulovatelné. Je tedy více než pravděpodobné, že v průběhu listopadu a prosince budou chtít v dopise několik změn. Tak například ta knížka o dinosaurech už není potřeba, protože v televizi byla reklama na vrtulník na dálkové ovládání, který střílí laserovými děly po nepřátelích.

Takže z toho důvodu je nutné mít dopis ježíškovi vždy otevřený a připravený ho aktualizovat.

Seznam

Nyní bych si dovolil takový menší seznam z druhého dopisu ježíškovi mého syna. Ano, je to druhý dopis. První dopis jsme poslali ještě před reklamní masírkou, takže ten už neplatí a museli jsme udělat druhý. Očekávám, že nás čeká minimálně ještě jeden. Každopádně mi syn nadiktoval, co všechno mu má Ježíšek přinést:

- Harry Potter lego

-  Dračí lego (Nevím. Nějaké dračí lego. Asi lego, ze kterého si můžete sestavit draka. Instrukce jsou dosti kusé.)

- Ovládací vrtulník na dálkové ovládání, který umí ze vzduchu střílet na zem (To je ten vrtulník  místo knížky.)

- Telefon pro děti, kterým je pět let (Takhle to doslova říkal.)

- Robot, který poslouchá příkazy

- Sliz pro kluky (Tady jsem byl zaskočen tím, že se slizy rozdělují podle pohlaví. Sliz pro holky zřejmě často brečí a potom mluví o svých pocitech.)

- Lovec duchů (Neví, co to je, ale prý to viděl v televizi.)

- Dinosaurus na dálkové ovládání

- Indominius rex, indoraptor (Živí dinosauři. On chce živé dinosaury z filmu. Dinosaury, které ani nikdy neexistovali.)

- Gormiti

- Pokémoni

- Něco, co hledá dinosauří kosti

- Detektor kamenů

- Auto na dálkové ovládání, které umí také plavat

- Ještěrka, která vypadá jako drak

- Živý drak

Vánoční zázrak

Jak je vidno, můj syn nemá malé vánoční cíle. Pokud by mu Ježíšek přinesl všechno, co chce, asi bych si na to musel vzít hypotéku nehledě na to, že nevím, kde bych sehnal živého draka nebo dinosaury.

Každopádně jisté je, že všechny tyto kraviny nedostane. A co je na tom nejlepší? Že já za to nemůžu. Za to, že nedostane dinosaura, za to může Ježíšek. A nebo vlastně on sám. Ježíšek mu nepřinesl dinosaura, protože zlobil. A o tom jsou Vánoce. Nedat dítěti nějaký dárek, protože zlobilo, a tím ho vlastně vychovávat. Tak to totiž funguje. Dítě se chytne za nos a do konce života už nebude zlobit. Říká se tomu Vánoční zázrak a stejně jako Ježíšek neexistuje.