Kup ovoce! Zdraví vaší rodiny budou doktoři řídit skrz mobil

Mobilní telefon se stal novým nástrojem na zlepšení zdraví. Za pomoci mobilů se kontroluje krevní tlak, cvičení, dá se odhalit začínající Parkinsonova nemoc, či jen připomenout maminkám nutnost dobré výživy a očkování dětí. Na světě je dnes okolo 190 tisíc zdravotnických aplikací pro mobilní telefony a letos se jich prodá za 33 miliard amerických dolarů.

Na jedné straně zeměkoule pomáhá aplikace na mobilním telefonu se zdravotním cvičením a hlídá váhu či pomáhá odhalit začínající Parkinsonovu nemoc, na druhé straně země zase pomáhá mobilní telefon lidem více a zdravěji jíst a lépe se starat o malé děti. Tak zvaná mHealth, neboli využití zejména mobilních telefonů ve zdravotní péči, se stává celosvětovým trendem. Nejvíce se rozvinula paradoxně v těch nejbohatších a také nejchudších zemích. Ve Spojených státech či ropných monarchiích Perského zálivu a v chudých rozvojových zemích, jako jsou třeba Bangladéš nebo Kambodža.

Ve Spojených státech a dalších vyspělých zemích pomáhají mobilní aplikace i prosté posílání SMS zpráv především starým lidem. Připomínají braní léků, správnou životosprávu, ve spojení s náramky či čidly sledují krevní tlak a varují před infarktem. Poslední výzkumy ukazují, že mobilní aplikace jsou účinné i v boji proti obezitě a posílání povzbuzujích zpráv dokonce pomáhá i při odvykání kouření.

Jak funguje "mobilní zdravotnictví" v rozvojových zemích? A jak vypadá světový trh se zdravotnickými aplikacemi? Dočtěte si článek ZDE >>>