Video placeholde

Bůh miluje metal. Finové boří kostely netradiční mší

Finsko je metalová velmoc, o tom není pochyb. Kapely jako Nightwish nebo Apocalyptica jsou toho důkazem. Věděli jste ale, že Finové natolik milují metalovou hudbu, že si ji užívají i na mších? Svůj sen si plní luteránský pastor Haka Kekӓlӓinen už od roku 2006, kdy začal bohoslužby v doprovodu své milované muziky pořádat po celém Finsku.

„Nemá to nic společného se Satanismem. Děláme to kvůli Bohu a pro Boha. Po každé mši, když se venku setkám s lidmi, říkají mi, že jsou plní radosti. Bůh metalovou hudbu miluje, říká 55letý muž. Když na sobě zrovna nemá kněžské roucho, sám vypadá jako správný metalista. Tmavé vlasy mu splývají pod ramena, nosí plnovous a černou koženkovou bundu. Metalu fandí prý už od roku 1970.

 Mše jsou populární a kostely plné. Premiéra proběhla před dvanácti lety v kostele Temppeliaukio v Helsinkách. Tehdy dorazilo okolo 1300 lidí,takže se do kostele nevešli všichni. Mše podle Kekӓlӓinena přitahují lidi nejrůznějšího věku i smýšlení. Na jedné měl prý nejmladší účastník 2 měsíce a nejstarší 87 let. Na bohoslužby navíc chodí jak lidé, kteří metal běžně neposlouchají, tak i lidé, kteří zase normálně nechodí do kostela.

 „Metalová mše je docela normální, jen jsou veškeré písně v metalové aranži,“ vysvětluje pastor. Tento druh hudby je podle něj pozitivní, uvolňující, a Kekӓlӓinen vidí specifický vztah mezi metalovou muzikou a náboženskými písněmi. Kapela, která doprovází pastorova kázání, už ze svých „koncertů“ ve finských kostelech dokonce vydala album.