Ploštice geneticky upravili a rozšiřují Američané, tvrdí Rusové

Ploštice geneticky upravili a rozšiřují Američané, tvrdí Rusové Zdroj: profimedia.cz

Americký brouk znovu útočí. Podle Rusů USA geneticky modifikovaly ploštici a šíří ji v Abcházii

Gruzínci mluví o nově rozšířeném druhu ploštice, kterou nazývají prosana, jako o katastrofě, která žere úrodu. Ze sousední separatistické Abcházie ale zní slova o gruzínském útoku, z Ruska o americké biologické zbrani a mezi lidmi se šíří fámy o tom, že ploštici vypustili italští konkurenti místních pěstitelů lískových oříšků. Gruzínské úřady se snaží pomoci zemědělcům s plošticí bojovat a pomáhá jim v tom i česká organizace Člověk v tísni.

„Parosana, což je místní název pro žravou ploštici, je velký problém, zejména pro místní pěstitele lískových oříšků. Ale žere všechno,“ vysvětluje Tea Kupradze, šéfka regionálního odboru ministerstva zemědělství a ochrany přírody gruzínského kraje Guria známého právě pěstováním oříšků.

Zemědělci si stěžují, že se stále rozšiřuje a postupně postupuje po celé Gruzii. „Souvisí to i s lískovými oříšky,“ vysvětluje Petr Sič, Čech, který se v Gruzii zabývá pěstováním čaje. „Oříšky se vyvážejí, jejich cena vzrostla a lidé je začali sázet všude. Objevily se fakticky monokultury lístkových oříšků a s tou se rozšířili škůdci, mimo jiné ploštice,“ uvádí.

Jak je to s plošticí doopravdy? A proč si Abcházci myslí, že za rozšířením ploštic může stát i Itálie? Dočtěte si článek na info.cz >>>