Jak vybrat správný kartáček?

Jak vybrat správný kartáček? Zdroj: Procter and Gamble

Jaký zubní kartáček zvolit, abyste měli ústní dutinu skutečně pod kontrolou?

Moc rádi se staráme o náš zevnějšek. Ráno se rozhodujeme, co si obléknout, abychom vzbudili patřičný dojem, pravidelně navštěvujeme kadeřníka, pokožku hydratujeme množstvím krémů. S péčí o náš chrup už je to podstatně horší. Zuby si čistíme maximálně jednu minutu – méně než polovinu doporučené doby – a mnohdy si ani neumíme vybrat správný kartáček.

Manuální, nebo elektrický?

Abychom se mohli podrobněji seznámit s typy zubních kartáčků, je třeba znát jejich základní dělení.

Klasický manuální kartáček představuje už trochu zastaralý způsob čištění zubů. Na trhu existuje nespočet typů. Tvrdé štětiny, střední či měkké. S ohebnou hlavou, s různou hustotou vláken. Jeho výhodou je zanedbatelná pořizovací cena, naopak obrovskou nevýhodou pak nutnost dokonalé znalosti správné techniky čištění zubů. Také čas, který potřebujeme pro bezchybné vyčištění dutiny ústní, se s manuálním kartáčkem značně prodlužuje.

Elektrický kartáček znamená revoluci v čištění zubů a na trhu se pohybuje už pěkných pár let. Za tu dobu zaznamenal jeho vývoj mnohých změn, technologie umožnily zakomponování doplňkových funkcí a nyní můžeme říci, že elektrické kartáčky umožňují efektivnější způsob péče o chrup s úsporou času a bez nutnosti zvládat techniku čištění zubů. Oscilačně-rotačně-pulzační, nebo sonický zubní kartáček?

Sonický zubní kartáček

Sonický kartáček pracuje na principu vibrací. Ty rozkmitají štětiny kartáčku, čímž dochází k čištění chrupu podobně, jako je tomu u manuálního kartáčku. I zde totiž štětiny „stírají“ zubní plak a další nečistoty. Podobenství s manuální variantou s sebou přináší také skutečnost, že k používání sonického zubního kartáčku je víc než žádoucí ovládat správnou techniku čištění, abyste dosáhli efektu čistých a zdravých zubů.

Oscilačně-rotačně-pulzační zubní kartáček pro efekt dokonale čistého chrupu

Oscilačně-rotačně-pulzační kartáček funguje na principu pulzací, které plak rozruší a oscilačně-rotačních pohybů, které plak odstraní z povrchu zubu. Tímto způsobem čištění dochází až k o 100 % lepšímu odstranění plaku v porovnání s manuálním kartáčkem. Uživatelé si navíc cení skutečnosti, že se nemusí aktivně podílet na technice čištění. Oscilačně-rotačně-pulzační kartáček udělá práci za vás, to z něj dělá skvělou volbou pro dospělé i děti. Kulatou hlavici jednoduše přiložíte k zubům a necháte ji pracovat. Je možné zvolit kartáčky až se šesti čistícími režimy a příslušenstvím, třeba v podobě cestovního pouzdra. Na pomyslném vrcholu stojí kartáčky Oral-B Genius s Bluetooth technologií a unikátní funkcí detekce polohy, která snímá pohyby kartáčku při čištění a skrze aplikaci Oral-B pro chytré telefony uživatele informuje o místech, která nebyla dostatečně vyčištěná, případně o místech, na která byl vyvinutý nadměrný tlak.

Nyní už máte povědomí o tom, co od kterého kartáčku čekat. Až napíšete do vyhledávače elektrické kartáčky recenze, budete vědět, jak si vybrat.