Španělské město Narón vytáhlo do boje s obezitou svých obyvatel - ilustrační snímek

Španělské město Narón vytáhlo do boje s obezitou svých obyvatel - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Španělské město Narón má neobyčejný projekt: Chce, aby všichni jeho tlustí obyvatelé zhubli. Jak?

Španělské město Narón si vytyčilo smělý plán – do začátku roku 2020 se mají jeho obyvatelé, kteří trpí nadváhou či obezitou, zbavit dohromady 100 tisíc kilogramů. Projekt už běží a obyvatelé, kterých se to týká, na něj reagovali většinou vstřícně. Jak napsala francouzská agentura AFP, aby se snažilo zhubnout najednou tolik lidí na jednom místě, je ve světě neobvyklé.

Město Narón se nachází na severozápadě Španělska v provincii Galicie. Podle Španělské společnosti pro kardiologii je právě Galicie regionem, kde nejvíce lidí v zemi trpí nadváhou. Důvodem je mimořádná záliba v jídle. Jen v samotném Narónu, kde žije na 40 tisíc lidí, je přes devět tisíc obyvatel s nadváhou a další tři tisíce lidí jsou obézní.

„V našem kraji je často deštivé počasí, proto obyvatelé musí na rozdíl od jiných míst zůstávat více doma, kde pak přijímají i více kalorií. To bychom měli změnit, protože to může mít vážné zdravotní následky,“ řekl agentuře AFP třiašedesátiletý Carlos Piñeiro, rodinný lékař, který pomáhá v Narónu lidem s nadváhou a obezitou. Chodí například s desítkami lidí cvičit do místního parku.

Zatím se do projektu, který má jednoznačnou podporu městské rady, zapojila celá desetina obyvatel města, tedy 4000 lidí. Radnice pomohla s vypracováním plánu, na kterém se podílejí místní lékaři, 18 restaurací nabízí zdravější formy stravování a finanční podporu dostaly i různé pohybové aktivity, například cvičení pod vedením instruktorů či tanec.

Projekt změnil celé město

„Přesvědčit zejména dospělé lidi, aby změnili své celoživotní návyky, je někdy hodně těžké, ale myslím si, že projekt je úspěšný,“ vysvětluje doktor Piñeiro.

Kvůli „hubnoucímu“ projektu se mění i vyučování v místních školách. Tělocvik je každý den, školní kuchyně změnily jídelníček, každé ráno se dětem rozdává ovoce a studenti mohou jezdit ve škole i na rotopedech a u toho si číst z učebnic.

Záměrem projektu je snížit možná zdravotní rizika, která jsou u lidí s nadváhou a obezitou podle lékařů daleko větší než u hubenějších osob.

Celý projekt v Narónu má ale podle ohlasů i jeden významný nezamýšlený efekt: Někteří lidé, kteří se předtím neznali, se dnes kvůli hubnutí scházejí na společných akcích a stali se z nich kamarádi či dobří známí, což přispívá k lepší atmosféře ve městě.