Mladá Afghánka zvládá přijímací test i péči o dítě zároveň.

Mladá Afghánka zvládá přijímací test i péči o dítě zároveň. Zdroj: Twitter

Inspirativní fotografie hitem internetu: Mladá Afghánka zvládla kojení i zkoušky na vysokou

Jahan Taab byla právě uprostřed přijímací zkoušky na Institut vyššího vzdělávání Nasirkhosraw v Nilli, když její dvouměsíční dítě začalo nahlas plakat. 25letá žena za ním logicky okamžitě vyrazila. K překvapení přítomných profesorů si s sebou ale vzala i test z lavice. Usadila se s dítětem na zem stranou od ostatních studentů a během konejšení dál vyplňovala otázky.

„Bylo to úžasné a všichni kolegové na ni hleděli s neskrývaným obdivem,“ uvedl pro CNN profesor Yahya Erfan, který na potencionální studenty při zkoušce dohlížel. Byl to právě Erfan, jemuž celá scéna přišla natolik působivá, že mladou matku nafotil a její příběh zveřejnil na Facebooku.

Jahan Taab má dle dostupných zpráv tři děti a cesta z rodné vesnice Hoshto až do Nilli jí musela trvat nejméně 6 hodin. Tvrdé usilí se nicméně vyplatilo. Erfan uvedl, že v náročné zkoušce Kankor uspěla se 152 body. Taab chce nyní studovat na fakultě sociálních věd. Jenže vzhledem k tomu, že pochází z chudé rodiny a je ženou „obyčejného“ farmáře, poplatky za školné by si mohla jen těžko dovolit.

Na Institutu vyššího vzdělávání Nasirkhosraw se platí zhruba 10 až 12 tisíc afghánských afghání za semestr, což je v přepočtu něco přes 3 tisíce korun. Když se k tomu přidají náklady na dopravu, je to pro mnoho mladých Afgánců neřešitelná částka. Vzhledem k publicitě, které se mladé matce dostalo, by to ale nakonec nemusela být taková překážka, jak se muselo ještě před několika dny zdát.

Britská organizace Afghan Youth Association totiž založila na webu GoFundMe sbírku na zaplacení školného a během dvou dnů se skrze ní vybralo přes 200 tisíc korun. „Ten důvod ke kampani je prostý. Nic by nemělo zastavit ženu, která udělala tolik jen proto, aby na té zkoušce mohla být,“ uvedla Shokryah Mohammadi z Afghan Youth Association.

Pokud vás příbě Jahan Taab zaujal, můžete ji finančně podpořit zde >>>