Resort Svatá Kateřina

Resort Svatá Kateřina Zdroj: Archiv firem

Resort Svatá Kateřina
Resort Svatá Kateřina
Resort Svatá Kateřina
Lázně Svatá Kateřina u Počátků, historické fotografie
Lázně Svatá Kateřina u Počátků, historické fotografie
15
Fotogalerie

Léčivý minerální pramen u Počátek byl objeven v 15. století. Lidé za ním do Sv. Kateřiny jezdí dodnes

Lázeňství má na našem území mnohasetletou tradici. První záznamy o využití léčebných pramenů datujeme do 15. století, kdy byly na několika místech objeveny vyvěrající minerální vody. Právě kolem nich v průběhu staletí vznikala lázeňská města. Patří mezi ně známá místa, jako jsou Karlovy Vary, Janské lázně či Luhačovice i množství menších lázeňských areálu. Všechna tato místa spojuje zajímavá historie, protkaná legendami o jejich vzniku a podpořena jmény význačných osobností, které v nich pobývaly a získávaly ztracené zdraví.

Přesto, že Vysočina nepatří mezi typické lázeňské oblasti, i zde je schované kouzelné, pro tělo i duši léčivé místo, s bohatou historií - Lázně Svatá Kateřina u Počátek. Jako lázeňský lékař zde pracoval otec bratří Čapků, kteří v areálu ukrytým před ruchem v lese za městem, v nadmořské výšce až 750 metrů, trávili volný čas. Resort Svatá Kateřina funguje dodnes. Za unikátním perlivým pramenem s vysokou vydatností až 8 litrů za vteřinu, který vyvěrá přímo v areálu, jezdí nejen Češi, ale také lidé z ciziny.

U pramenu sv. Kateřiny byl nejprve kolem roku 1553 založen kostel Sv. Kateřiny. Podle legendy se díky léčebné vodě dcera zemana Kryštofa z Leskovce Kateřina uzdravila z tyfu – po ní ostatně lázně dostaly jméno.

Do roku 1789 patřily lázně městu Počátky. Prvním známým majitelem lázní ve Svaté Kateřině byl František Bukovský, který koupil lázně r. 1798 s příslušnými pozemky od městské obce. O sto let později, kdy lázně vlastnilo několik dalších majitelů, je v roce 1897 koupil Ladislav Brdlík, ze známé místní podnikatelské rodiny. S jeho jménem je spojen největší rozkvět lázeňského života. Zajímavostí také je, že Brdlík byl majitelem lázní hned dvakrát. V prosinci 1902 je prodal MUDr. Marešovi a jeho manželce Josefíně z Prahy. Následoval poměrně rychlý úpadek a v exekučním řízení v roce 1905 koupil lázně Brdílk znovu.

V malebném prostředí lázní a jejich okolí hledal inspiraci literární kritik a spisovatel Julius Zeyer. Právě v lázních Svaté Kateřiny vznikl během roku 1877 jeho román Dobrodružství Madrány. V roce 1899 se zde léčil i spisovatel František Xaver Šalda. V roce 1910 zde působil jako lékař MUDr. Čapek, otec bratří Čapků. Ve Svaté Kateřině s ním byla celá rodina. Helena Čapková toto období popisuje ve své knize, Moji milí bratři.

V roce 1917 lázně vyhořely a poté již nikdy nebyly uvedeny do provozu v původním rozsahu. Pro lázeňský provoz byl obnoven pouze lázeňský dům.

Do 2. světové války objekty ještě sloužily jako lázeňské. V roce 1939 odpoledne vznikl z neznámé příčiny v budově parních a vanových lázní požár, kterým byla historie lázeňství ve Svaté Kateřině ukončena. Během druhé světové války byly budovy zrekonstruovány do dnešní podoby. Po válce se však již s lázeňským provozem nezačal.

Areál fungoval od roku 1953 jako dětská ozdravovna, kam jezdily mj. astmatické děti. Od roku 1989 bylo provozování ozdravovny ztrátové. V 2003 léčebna přešla pod kraj, který si s ní příliš nevěděl rady a nabídl ji ve veřejné dražbě. Roku 2005 areál za 13 milionů zakoupila společnost Šém, která ho za 177 milionů přestavěla. Místo s jedinečnou atmosférou tak bylo zachráněno a funguje dodnes.

Svatá Kateřina dnes není typickým lázeňským zařízením, jedná se spíše o relaxační a ozdravné místo s wellness centrem, tenisovými kurty, stájemi a nepřebernou nabídkou ozdravných ajurvédských procedur s terapeuty a lékaři přímo z indického centra Kairali. Zajímavostí je, že v roce 2014 zde největší kromlech v České republice, jehož účelem je pomoci lidem v jejich duchovním vývoji a zlepšení zdraví.

Přes veškeré patálie, které toto kouzelné místo v posledních sto letech potkali, zůstává Svatá Kateřina zachována. Doufejme, že tomu tak zůstane a léčebného pramenu i okolní nedotčené krajiny kolem Počátek si budou moci užívat i další generace.